САЩ и Русия подписаха споразумение за въздушното пространство над Сирия.

Автор: Няма коментари Сподели:

Руското министерство на отбраната и американската армия  се споразумяха днес за меморандум за избягване на въздушни инциденти във въздушното пространство на Сирия. Това бе съобщено от говорителят на министерството, генерал-майор Игор Конашенков, съобщава ТАСС.

“Аз със сигурност вярвам, че подписването на такъв документ е важна стъпка от практическо значение”, каза той. 

Споразумението има за цел предотвратяване на въздушни инциденти и предоставя възможност за по-гладко провеждане на операциите от бойните самолети на двете държави. Също така е заложена взаимопомощ в критични ситуации.

Документът регулира действията на бойните и безпилотните самолети във въздушното пространство над Сирия. Меморандумът съдържа правила и ограничения, имащи за цел предотвратяване на инциденти между ВВС на САЩ и Русия.

Руското министерство на отбраната се надява, че този документ ще регламентира въздушните операции не само на САЩ и Русия, но и на цялата международна коалиция. 

“Американците обещаха да отнесат договорените правила към всички свои партньори, опериращи на територията на Сирия”, добави Конашенков.

От ведомството предупредиха, че документът е стриктно „военен и технически” и не променя принципната позиция на Русия за Сирия.

След влизането на новото споразумение в сила двете страни ще поддържат постоянни канали за комуникация. Министерството счита за необходимо да продължи съвместната си работа със Съединените щати и по други важни въпроси. 

http://fakti.bg/

Предишна статия

Богдан Иванов – кандидат за кмет в Черничево.

Следваща статия

„Ислямска държава” атакува „Ал Кайда” заради руските удари.

Други интересни