Клаудия Кардинале на 77: Още снимам по 16-часа на ден!

Автор: Няма коментари Сподели:

Четири дни продължи гастролът на киноиконата Клаудия Кардинале в България. Освен че получи почетната научна степен от НАТФИЗ “Доктор хонорис кауза”, изнесе и майсторски клас в академията. Докато е в България, актрисата се разходи из София и присъства на обяд, който италианският посланик у нас – Негово Превъзходителство Марко Контичели, даде в нейна чест.
 

Близо 50 години след като снима уестърн класиката „Имало едно време на Запад“ насред пустиня в Южна Испания, Клаудия Кардинале отива в същия район заради българска продукция. Към мястото я връща филмът на дебютанта в игралното ни кино Борис Десподов „Имало едно време един уестърн“, който излезе по кината у нас тези дни.

Според киноекипа прецедент в българската кинематография е участието на звезда от световна величина да е в главната роля. Клаудия добре разбира какво вдъхновение е присъствието й за всеки, който работи по лентата.
Чувства се длъжна да помага на млади кинаджии

Вероятно и затова толкова хареса проекта, смята  продуцентът Красимир Иванов. Снимките са били през февруари-март 2014 г. в пустините на Южна Испания, като са използвани оригиналните декори на „Имало едно време на Запад“, останали като атракция. В района, много приличащ на Колорадо, през 60-те и 70-те години са заснети стотици „спагети уестърни“. 77-годишната Кардинале изненадала всички в продукцията с огромната си енергия за работа.

 

След 15-16-часов снимачен ден единственият, който не изглеждал изморен, била тя, оказала се и по-издръжлива

 

Целият екип получил остра алергична реакция от разнасяната по вятъра в пустинята слуз от местен вид гъсеници, а само тя нямала обриви. Дрехите й са ушити специално за българския филм от Джорджо Армани, защото тя носи само негови тоалети. Всъщност това е и най-голямото условие, което поставя. Във филма на Десподов Кардинале говори на френски, испански, италиански и английски език, а за да запазят оригиналното звучене, продуцентите решили да го разпространяват у нас със субтитри. В лентата всъщност има само една реплика на български.

Тя се съгласи да участва доста бързо и го направи по-скоро от сантиментални чувства, хонорарът й беше символичен,

обяснява продуцентът на лентата Красимир Иванов, който повече от 20 години работи за киноиндустрията в Италия и добре познава актрисата, но това е първият им съвместен проект. Привлякла я идеята на филма, който е модерен прочит на уестърна на Серджо Леоне „Имало едно време на Запад“. В него видяхме Кардинале като бивша проститутка, която иска да започне на чисто. Родната лента разказва за млада жена, която бяга от садистичния си съпруг и попада в пустинята в Испания, където е сниман „Имало едно време на Запад“. Там се среща с бивша кинолегенда, която именно е Клаудия. Около нея се завърта целият сюжет, като секссимволът от 60-те години всъщност играе себе си, което й се случва за първи път, независимо че има 140 филма в кариерата си досега.

 

Справка „Над 55”

Кардинале е идвала у нас още в най-славните си години. През 1973 г. работи с Оливър Рийд по „Дни на ярост“ (One Russian summer) в Роженския манастир край Мелник, двамата били отседнали в Петрич. Клаудия обаче няма ясен спомен за гостуването си, защото този период бил много натоварен за нея и правела по три-четири заглавия на година. За втори път тя бе у нас през 2011 г., когато гостува на София филм фест. Тогава беше наградена с най-високото отличие на Министерството на културата – орден “Златен век”, за цялостния си принос в развитието на световното кино, както и с наградата на София от Община София за цялостния ѝ принос към световната кинематография.


http://retro.bg/

Предишна статия

Кичка Бодурова с къща за милиони.

Следваща статия

Електронните плащания ограничават сделките “на тъмно”

Други интересни