Deutsche Bank отчете изненадваща загуба от 6.2 млрд. евро

Автор: Няма коментари Сподели:

Deutsche Bank обяви неочаквана нетна загуба от 6.2 млрд. евро през третото тримесечие в сряда вечерта. Това може да доведе и до неплащането на очаквания годишен дивидент от 0.75 евро за акция, при положение че дори в годините на финансовата криза германската банка символично възнаграждаваше акционерите си.

Така пред главния изпълнителен директор Джон Краян стои задачата да убеди инвеститорите, че отрицателният финансов резултат е доказателство за преструктурирането на дейността на най-голямата германска банка, а не за влошаването на нещата, отбелязва Financial Times. В следборсовата сесия в Ню Йорк в сряда книжата на Deutsche Bank загубиха над 6% от стойността си, а търговията в Европа в четвъртък започна при спад от 2.5%, но с течение на деня наваксаха изоставането и отчетоха ръст от 1.5% до 25.8 евро за акция.

“Загубата и разходите за уреждане на съдебни спорове са по-тежки от очакваното, като това се отнася и до орязването на дивидента”, коментира Джон Пийс, банков анализатор в Nomura. По думите му обаче, ако Краян успее да убеди инвеститорите, че няма да се наложи рекапитализация на банката, цената на акциите би могла да се повиши.

Отписвания и обезценки

От Deutsche Bank посочват, че 5.8 млрд. евро от загубата се дължат на отписвания на репутация в инвестиционното й подразделение, както и на разминаването между оценката на ритейл подразделението Postbank в баланса на Deutsche и печалбата, която финансовата институция очаква да реализира от продажбата му. Освен това финансовата група е заделила и още 1.2 млрд. евро за бъдещи разходи за уреждане на съдебни спорове. Още 600 млн. евро от общата очаквана загуба идват от понижаването на оценката на дела на Deutsche от 19.99% в китайската Huaxia Bank, който германската институция сега определя като “нестратегически актив”, което подклажда слуховете за евентуалната му продажба.

“Новините не са добри и очаквам, че мнозина от вас ще бъдат много разочаровани от тях”, посочва Краян в съобщение, разпространено до служителите на Deutsche Bank часове след обявяването на резултатите. Мениджърът предупреждава, че загубата вероятно “ще бъде отразена по някакъв начин” в решенията на банката по отношение на годишните бонуси.

Заздравяване на капитала

Според анализатори вероятността банката да поиска допълнителни средства от акционерите си не е толкова голяма, колкото предполага многомилиардната загуба, тъй като отписването на репутация и промяната в оценката на Huaxia не засягат регулаторния й капитал. Това означава, че адекватността на капитала от първи ред към края на тримесечието е около 11%, което е доста над минималните регулаторни изисквания, но под тази на повечето й международно конкуренти, отбелязва FT.

По оценка на Киан Абухосейн, банков анализатор от JPMorgan, изявлението на банката прави емитирането на права по-малко вероятно, тъй като и печалбата от основната й дейност, и капиталовата й позиция са по-добри от очакванията му. “Гледам на това като на първия щрих от стратегията на Краят, която е да се постави фокус върху изграждането на капитал и изчистването на баланса и на съдебните проблеми”, коментира той пред изданието.

Дори и без допълнителните разходи Deutsche Bank би отчела загуба от около 200 млн. евро според предварителните й разчети, макар че от банката отбелязват, че всички оповестени в сряда вечерта числа са приблизителни оценки. Пълните подробности около резултатите й ще бъдат обявени на 29 октомври, когато ще бъде представена и последната версия на стратегическия й преглед “Стратегия 2020”. Документът беше представен през април от бившия главен изпълнителен директор Аншу Джейн, но беше подложен на мащабна критика заради оскъдната информация за свиването на разходите и липсата на ясна посока. Месец по-късно банката обяви напускането на Джейн и на Юрген Фичен, с когото Джейн съвмествяваше водещия мениджърски пост и който ще се оттегли догодина.

Наскоро анализатори от JPMorgan прогнозираха, че Deutsche Bank ще съкрати 10 хил. работни места от основната си дейност, както и 15 хил. служители, които ще бъдат засегнати от продажбата на Postbank. Това представлява около четвърт от общата работна сила на банката, припомня FT.

Източник: Capital.bg

Предишна статия

Стотици българи изпяха заедно песента за Райна Княгиня в Панагюрище

Следваща статия

Ново откритие на НАСА: На Плутон има синьо небе и червен лед

Други интересни