Асад: Ако не победим, Близкият изток може да бъде разрушен

Автор: Няма коментари Сподели:

Коалицията между Русия, Иран и Ирак и режима в Дамаск срещу тероризма трябва да победи в гражданската война в Сирия – в противен случай страната може да бъде унищожена.

Това предупреди днес сирийският президент Башар Асад в интервю за иранска телевизия. Откъси от него бяха разпространени от сирийското президентство в неговия акаунт в “Туитър” и отразени в световните агенции.

Асад е уверен в ефективността на коалицията и определи шансовете й за успех като големи, макар да призна, че вероятно ще бъде платена висока цена.

“Ако не победим, това ще има ужасни последици за Близкия изток, като целият регион може да бъде разрушен”.

Сирийският президент, който преди дни официално поиска помощна на руския президент Владимир Путин, разкритикува оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”, която нанася въздушни удари в страната му без негово разрешение вече една година.

През този период насилието в Сирия се увеличи, посочи той

В същото време Асад покани западните държави да се присъединят към четиристранната коалиция. Ако те го направят сериозно и искрено, или ако поне спрат да подкрепят терористите, ще постигнем резултати много по-бързо, отбеляза той.

Сирийският президент припомни също, че всички разговори за това каква да е политическата система и кой да управлява страната са нейна вътрешна работа.

Международните опоненти на сирийския президент поставят оставката му като предварително условие за политическо уреждане на конфликта в Сирия. В последно време се наблюдават нюанси в позициите на някои западни страни, които допускат възможността той да остане на власт през преходен период.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес пред германската радиостанция “Дойчландфунк”, че в Сирия е необходимо да се използват военни усилия, въпреки че те няма да сложат край на войната там.

“Имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре”, отбеляза Меркел и заяви, че

в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад

“За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други, да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи”.

По думите й обаче това не означава, че Германия не вижда “ужасяващите резултати” от това, което Асад върши и продължава да върши срещу сирийците, които атакува с варелни бомби.

Изказванията й показват, че се разширява подкрепата за военна акция в Сирия и за тезата, че Асад трябва да участва в преговорния процес, отбелязва Ройтерс.

Германия не участва във военни действия в страната, но в съседен Ирак помага на кюрдските милиции с обучение и оръжие.

Меркел изрази надежда, че скоро може да започне преговорен процес, в който важна роля да играят Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран, както и Германия, Франция и Великобритания.

Източник: Vesti.bg по материали на БТА, БГНЕС, “Фокус”

Предишна статия

Частен замък сред 100-те национални обекта предизвика вълна на недоволство

Следваща статия

Жан Рено – “ЛЕОН”

Други интересни