КАК ДА ГЛАСУВАМЕ С ПРЕДПОЧИТАНИЕ?

Автор: Няма коментари Сподели:

      Много често избирателите вместо да гласуват за партия и коалиция, гласуват само за преференциален вот. Това автоматично прави бюлетината им невалидна.

     С отделни бюлетини за общински съветници и за кмет на община ще се гласува на предстоящите местни избори. При гласуването за общински съветници избирателят първо отбелязва своя вот в квадратчето за избраната партия или коалиция. След това, ако желае, може да упражни и преференциален вот, като отбележи кръгчето с номера на избрания кандидат. Примерно кандидатите за общински съветници са подредени така: Иван, Петкан, Драган и т. н. 

Но вие виждате, че за вас по- достоен е Стоян. Само че той е примерно номер шест. Тогава отбелязвате номер шест и вашият кандидат – съветник се изкачва нагоре и измества по – горните кандидати. Освен това вие можете да гласувате за кмет на община, когото харесвате, но можете да гласувате за съветниците от друга партия, ако ги цените повече.

     На изборите за местна власт няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място. Избирателите ще гласуват само по постоянен адрес. Те могат да гласуват по настоящ адрес, ако са подали заявление за това не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

    При избора на помещение за гласуване има изискване за поне две кабини в секция, а ако са повече избирателите по списък, в нея ще е необходима трета. Общинските избирателни комисии ще работят 50 дни преди изборите и две седмици след провеждането им в намален състав спрямо предишните избори.
Новоназначените избирателни комисии по общини ще са за целия мандат (2015-2019 г.) като общините трябва да им създадат условия за работа.

     Ннеобходима е широка разяснителна кампания от партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите за кметове на общината и на селата, от кандидатите за общински съветници, за да се намали  броя на невалидните бюлетини и съветници да станат най – достойните хора от града и селата на общината, а кмет: най – заслужилият.

Тракийски свят

Предишна статия

Послезавтра The Day After Tomorrow

Следваща статия

Който пее, зло не мисли! 1 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗИКАТА.

Други интересни