Жителите алармират всички министерства, искат затваряне на цеха за дървени въглища!

Автор: Няма коментари Сподели:

           Засилват обгазяването на Красново след тв репортаж

Сега 24 часа, а не само през нощта, получават дози отровни газове жителите на Красново. И то само 10 дни след като Нова телевизия излъчи репортаж как цех за производство на въглища обгазява хисарското село. Вместо да затвори, цехът работи с още по-голяма пара, алармират потърпевшите. Дори се подготвя влизането в експлоатация и на втори цех.   

„Ние си плащаме – вие си дишайте“. Така накратко обобщи в ефира на Нова телевизия преди седмица ситуацията с отровния въздух в хисарското село Красново водещият на „Здравей България“ Виктор Николаев. След 2-годишна битка за затварянето на цеха за производство за дървени въглища жителите на балнеоложкото селище разбраха, че инспекцията по околната среда и водите е наложила месечна текуща санкция на въпросната фирма, заради превишаване на емисионните норми. Отговорът от РИОСВ дойде след излъчения репортаж на Вероника Димитрова в сутрешния блок на Нова. От него излиза, че фирмата ще си плаща глобата, която впоследствие се разбра, че е само 49.97 лв. на месец, и ще продължава да обгазява Красново.

„Това е геноцид срещу селото, срещу българите. През нощта, след 2 часа е някакъв ад, не може да се диша, носи се силна миризма на изгоряло“, описаха на 17 септември в тв репортажа обстановката, в която са принудени да живеят вече 4 години жителите на селото. От задушливия дим, който ги обгръща, боледуват хората, а растенията загиват. Пчелите вече са избягали от отровните газове.

Кой и с какво право разреши на 150 метра от къщите да работи цех за дървени въглища, питат се от Красново. В селото има два цеха – на фирма „Карбол“ ЕООД и на „Аибо- С“ ЕООД. Първият е спрял производство през 2013 г., но вторият продължава да бълва отрова. Според жителите на селото пловдивският бизнесмен Б. Попчев подготвя също такъв цех, с 24-часово непрекъснато производство.

Това те описват в жалбата си, която подадоха в края на август до министрите на здравеопазването, на околната среда и водите, на енергетиката. В нея задават въпроси, на които никой все още не отговаря: „Защо не решава основния проблем на Красново кметът Иван Бабаджанов от ПП ГЕРБ, който сега се бори за 3-ти мандат? Какво прави със стотиците подадени сигнали на тел. 112 кметицата на Хисаря инж. Пенка Ганева? 

50 лв. ли е цената на човешкото здраве и живот?

В Красново учат децата на още 4 села – защо държавата нехае за тяхното здраве, принуждавайки ги да дишат отрови? Кой носи отговорност за системното обгазяване? След толкова много подадени жалби и сигнали, защо всички държавни и местни органи на властта са безучастни? В този район не е извършвана производствена дейност, защото е курортна зона, на 1.5 км са Красновски минерални бани. Тук още от римски времена хората са търсили изцеление не само с минералната вода, но и с въздействието на въздуха. Сега обаче чистият и свеж въздух е само спомен“, пишат в жалбата 50 жители на Красново, които дори са дали и телефоните си за връзка.

Това не е първата битка, в която хората от селото влизат, за да запазят здравето и живота си. Преди година 300 от 800-те постоянни жители направиха подписка за затварянето на цеха, излязоха и на протестно шествие срещу обгазяването, което отразиха всички медии. Но ефект никакъв. Ако трябва ще потърсим правата си и в Страсбург, категорични са пострадалите.    

Със сигурност потомците на Дели Стоян и Рада войвода няма да спрат да се борят. Родното село на закрилниците на населението от кърджалиите през 16-ти век ще продължи битката с днешните кърджалии – уж бизнесмени, които унищожават горите ни и тровят хората.

ЗА КРАСНОВО

Неразделна част от Красново са Красновските минерални бани, курорт от национално значение. Към курорта съществува минерална баня, строена през 1939 година. Минералната вода е слабо минерализирана и подходяща за лечение на гинекологични, кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни. Минералната вода има температура от 54 градуса по Целзий и е най-горещата в района.

Интересно, макар и кратко е описанието на чешкия историк и географ професор Константин Иречек на Красновските минерални бани, посетени от него през 1881 г.: „След един час път от Старо ново село, пише Иречек в своя труд „Пътувания по България”, се показва курорта Красновски минерални бани. В гората се издига малка къщичка с два каменни басейна. Вред наоколо стърчаха в гората между дъбовете ниски сламени колиби, от които гостите, повечето селско население от околията, лазешком излизаха, за да ни наблюдават. Температурата на извора според моето измерване е плюс 45 градуса по Целзий, която за тукашните гости /чак тук е проникнало познаването на термометъра/ се виждаше малка.” Тъй като наоколо миришело на сероводород, Иречек определил водата като сярна.

В прикачен файл изпращам и снимка от обгазяването на Красново, направена отDnes.bgпрез юли 2014 г. Изпращам и сканирано копие на жалбата на жителите на Красново до Министъра на здравеопазването, подадена още на 21 август, на която и досега няма отговор.

Благодаря ви!!!!

С пожелания за нова седмица с позитивни новини!Image title

Катя Стайкова, журналист, 0888 59 39 50

Предишна статия

Тото Котуньо

Следваща статия

Везенков спечели първи трофей с Барселона !

Други интересни