Младите: Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!

Автор: Няма коментари Сподели:

Организацията “Гласът на младите хора” с прочувствено писмо до обществото:

“Какво се случва с националната обсерватория в Рожен? Някой знае ли? Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!! Абе, политяги, срам нямате, бе!!”, така започва текстът, който ни изпрати Веселин Диманов от “Гласът на младите хора”. И продължава:

“Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни “звезди” и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари.

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?! Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!”

Веселин Диманов припомня значимостта на обсерваторията ни в Рожен. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. Каквито са и учените ни, които работят там.

“Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво със останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансирани, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите“, пише Веселин Диманов.

И, докато днес НАСА ще представи поредно огромно откритие (този път за Марс), българската обсерватория в Рожен се бори за пореден път за своето оцеляване.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Как и с колко бюлетини ще гласуваме

Следваща статия

Срутва се бизнесът на моловете у нас. Защо?

Други интересни