Френски самолети са разрушили тренировъчен лагер на ИД в Сирия

Автор: Няма коментари Сподели:

Френски самолети са разрушили тренировъчен лагер на „Ислямска държава“ (ИД) край северния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи френският президент Франсоа Оланд, цитиран от световните агенции.

Днес Франция нанесе първите си въздушни удари в Сирия. Бомбардировките, извършени в координация с френските партньори в региона, потвърждават решимостта на Франция да се бори срещу терористичната заплаха ИД. Франция ще удря всеки път, когато националната ѝ сигурност е изложена на опасност, заяви френското президентство.

„Франция разговаря с всички и не отхвърля никого при търсенето на политическо решение в Сирия“, изтъкна по-късно през деня Оланд, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН.

Париж обаче смята, че бъдещето на Сирия не включва (сирийския президент) Башар Асад, допълни той в изявление ред медиите.

Оланд посочи, че е възможно да последват други въздушни удари в близките седмици.

Междувременно Русия заяви, че ударите, които Франция нанася по позиции на ИД на територията на Сирия без одобрението на Дамаск и на Съвета за сигурност на ООН,

противоречат на международното право.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви във „Фейсбук“, че тези удари не бива да се възприемат като необходима самоотбрана, защото са въздушни удари по никого не нападаща страна, извършени без нейното разрешение.

Захарова запита как референдум в Крим може да се възприема като анексиране, а удари без одобрението на Съвета за сигурност на ООН и на сирийското правителство се възприемат като самоотбрана.

Говорителката добави, че тук не може да става дума за никакво международно право, а за унищожаването на международното право пред погледа на потресената международна общност.

Източник: Vesti.bg

Предишна статия

Срутва се бизнесът на моловете у нас. Защо?

Следваща статия

Затвориха главния път Пловдив-Свиленград заради потопа

Други интересни