КОЙ Е КОСТА СТАМЕНОВ ФЪРКОВ?

Автор: Няма коментари Сподели:

                              КОЙ Е КОСТА СТАМЕНОВ ФЪРКОВ?

     

Това е човекът с тракийски предприемчив  дух  и  скандинавско хладнокръвие , с европейска компетентност и богат житейски опит.             

Роден  е в Старосел  през 1956 година, но коренът му е от Мътеница. Баща   му по професия  е майстор крояч , майка му е  шивачка,  дядо  му  – касапин.

Произходът му  е  от най – смесените бракосъчетания в община Хисаря.

По майчина линия е от  родовете Куртови от Паничери, Павлови от  Ново Железаре, Кьорленски , Дюлгярски от Момина баня.

По бащина линия родата е следната:  Фъркови, Малкиматеви.

Във втората родина на Коста Стаменов се намират  съпругата на Коста Стаменов –

 Моника Мариана  от Швеция , с  майка  Мариата  – финландка от Карелия  и дядо от Литва и Русия.

Коста Стаменов и Моника  имат три деца –  Сузана , Пиер, Патриция и пет внучета –  Елиас,  Аугуст, Люк  – Коста, Мейя и Астон.

Коста Стаменов е български и шведски гражданин и това определя неговия живот и бизнес.

      В периода  от 1991 година до 2002 година е бил представител на Датската мулти –  национална компания  „Кристиян  Хансен”  . Чрез  своята фирма с  две голи ръце   създава  водеща иновативна компания в  България за дистрибуция на компоненти за хранителната промишленост , където Коста  поставя името на града Хисаря преди столицата. Разполага своя база и фирмен състав от 35 човека именно в  Хисаря. Купува стопанския двор в село Черничево,  който по това време е продаден на търг от Поземленната комисия.

    В този стопански двор  Коста  Стаменов инвестира повече от 2 500 000  нови лева в ремонт на халета и създава административна сграда , на която и бизнесмени от София се чудеха. За кратко време чрез непосилен труд  Коста поема лидерството в този бранш и до 2002 година е неоспорван фактор по продажби на компоненти в Бъгария.  Дялът  на продажбите  само в сектор „мляко”  са невероятните  75-85%  пазарен дял на мая за сирене и кашкавал.

    Коста  Стаменов  налага продуктите си в браншовете  – вино, бира, високоалкохолни продукти, мляко,  месо, майонеза…В  този момент  инвестициите на Коста Стаменов  на  пазара с компетентен работен екип са 100000 нови лева годишно. Хисаря става център за семинари в областта на хранителната промишленост.

     След 2002 година голяма част от  портфейла с акциии на  концерна “ Кристиян  Хансен” –  Дания  са продадени   на конкурент и дистрибуцията на българския  пазар сменя собственика си . 

Коста Стаменвов става излишен.

    Натрупал достатъчно опит и средства , Коста Стаменов сменя бранша на дейност и започва отново  от нула,  за да бъде и днес лидер в рекламния бранш на пилони и знамена.

През бурните години на строеж Коста Стаменов  решава да разшири бизнеса си  в 2009 година, и  развива електронна търговия с  аксесоари за лов и риболов. Тази експанзия се оказва доста рискована и Коста претърпява доста големи загуби в материално отношение , като една част от обезпечените имоти остават  в портфейла на банката завинаги.

Но несломяващия дух на бизнесмена  го вдига отново на височина,  прилична за всеки , който има опит и знания, за да се  бори и постигне крайната си цел.

Ето какво казва Коста  относно начина на работа:

Ако знаеш накъде си тръгнал , то непременно  ще стигнеш до там,  до каквото си замислил. Но трябва да знаеш как,  трябва да имаш нужния опит  и  да съхраниш предприемаческия си дух в най – трудните моменти. Трябва да имаш  седем  живота като  котките и да имаш късмет да няма” калинки”  близо до теб  –  подчертава  Коста Стаменов Фърков.

Коста Стаменов е  ловец, който както в бизнеса, така и в лова е показал,  че интересите на ловната  кауза не минават през  празни обещания. Във  времето, когато е председател на ловната  дружинка  в Мътеница , се ремонтира основно  хижата на „Коритата”  с помощта на цялата ловна дружинка.  Коста Стаменов не приема  съдията от Административния съд за член на ловната дружина, поради  липса на заслуги за членството му.    

     Като предприемач Коста Стаменов не позволява да го учат  и  строго критикува  далаверите на всички нива в държата и в общината, свързани с  бизнеса.

Коста е на мнение , че корупцията в страната на всички нива  смазва начинанието на всякакъв тип бизнес  и унищожава всеки развит, поради изземване на компетентността от можещия , в полза на измамника.  В  дългосрочен план,  ако корупцията продължава така,  в България ще се нароят още повече „калинки“, които ще унищожат  малкото читави лица на бизнеса,  които има в тази държава.

На въпроса защо Коста не си стои в Швеция на топло и удобно,  отговаря така:

Когато създадеш нещо в живота си,  от което ти си една част , то това нещо е една част от сърцето  ти и душата ти и ти не  желаеш да го оставиш в чужди ръце.

     Коста Стаменов  владее пет езика  – български, шведски, руски, английски, френски, а разбира добре датски и немски.

Завършил е техническото си образование в Гьотеборг  със специалност електроника ,  дигитална техника.

Работил  е по специалността си  от 1985 до 1990  година като сервизен инженер  с поле на действие:  Швеция, Дания, Норвегия. Клиенти са фирми като Волво, Сааб , Електро – лукс,  Данфос, Грундфос и повечето водещи фирми в Скандинавската индустрия за бели стоки.

     Днес Коста Стаменов съдейства на бизнеса, който имат със сестра си.

 Като се опира на хобито си “ майстор винар“,  Коста Стаменов разкрива  нови тайни  за сорта “ Каберне совиньон“ в  трансформацията му  като вино.

  

                                                                   Тракийски Свят

Предишна статия

Richard Clayderman.

Следваща статия

Сара Брайтман — Адажио!

Други интересни