Някой да иска БТК?Новата продажба на най-големия български Теле Ком се движи от Лондон, но кандидат се появи в София.

Автор: Няма коментари Сподели:

Това, което четете в момента, не е цяла страница обява за продажбата на БТК в съответния тираж. Обява няма. Има покани. Както винаги, сделката за най-големия телеком ще бъде подготвена и сключена без особена публичност, при затворени врати, ключ за които имат само продавачите, допуснатите кандидат-купувачи, консултантите и адвокатите на двете страни и, разбира се (понеже това все пак е БТК) – държавата в лицето на висшата изпълнителна власт.

Лошо няма – компанията си е частна, нищо, че в момента е малко ничия. Колкото и закрито да се движи процедурата в момента, тя няма как да е чак толкова закрита – изпращат се десетки писма по цял свят с едно и също съдържание: бихте ли си купили най-големия телеком в България?

Широко затворен кръг

Според трима независими един от друг източника на “Капитал” лондонското звено на руската ВТБ – VTB Capital, е започнало процедура за продажба реално на БТК, макар и де юре през едно от дружествата нагоре по веригата на собствеността й. За консултант по сделката с функциите на администриращ целия процес е избрана Ernst&Young. А отпреди повече от седмица консултантът изпраща покани за участие в процедурата (т.нар. teasers) до определен кръг евентуални кандидат-купувачи.

“Реално кръгът е доста широк. Покани се изпращат до финансови и стратегически инвеститори от цял свят. Всички възможни фондове, които биха могли да се заинтересуват, плюс телекомуникационни оператори, за които се смята, че има шанс да подадат оферта”, каза пред вестника източник, запознат с процеса.

Самата процедура се води в Лондон както от страна на Ernst&Young, така и в случая с VTB Capital. Което означава, че и писмата покани се изпращат оттам, и отговорите от евентуално заинтересованите ще се чакат пак там.

Чисто технически, в момента (ясно фиксирани срокове не са известни) поканените ще могат да подадат само заявление за интерес към БТК, а възможност за “оглед” на компанията няма. Едва на следващ етап някои от тях ще получат достъп до информация за дю дилиджънс на оператора и след това ще има срок за подаване на оферти.

Процесът обаче се очертава доста дълъг и сложен, а очакванията за поява на стратегически инвеститори са минимални, поне по оценките на български консултанти и експерти в сектора. “Не изключвам дори предстоящата сделка да се сключи със свързано лице (с VTB – бел. авт.), за да се изчисти структурата на собствеността, а едва на следващ етап да има продажба на външен купувач, бил той и финансов инвеститор”, коментира консултант от България. Именно с разпокъсаната собственост на БТК се обосновават и прогнозите за липса на интерес от купувачи от телеком индустрията. Другата причина за очакваната липса на стратегически инвеститори е, че БТК донякъде е част от наследството на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, което носи доза несигурност на вложението.

Кой е българският играч

Освен че лондонското VTB Capital де факто продава БТК, отново VTB, но основно в България, консултира един от кандидатите, които вече са заявили интерес. “Това е българин, човек с интереси в сферата на телекомуникациите, близък до ръководството на VTB в България”, каза източник на вестника. Според него, както и според още един, несвързан с него източник, става въпрос за Спас Русев.

Името на Русев вече от месеци се споменава сред желаещите да влязат във владение на БТК. Още през май тази година, когато стана ясно, че компанията за пореден път ще бъде продадена, Русев, по информация на “Капитал”, е заявил желание да участва в сделката. Тогава той е влизал в “пакет” с Тор Бьорголфсон (исландецът, който вече веднъж купи и продаде БТК) и гръцкия основател на веригата Germanos. Тогава информацията беше, че въпросното обединение няма особени шансове за сделка. С кого е обединен този път Русев, не е ясно. Партньор му е нужен при всички положения – дори и в момента да не се говори за минимална цена, продажбата ще е над възможностите му.

Спас Русев излезе на българската политическа и икономическа сцена при голямото “завръщане” на Симеон Сакскобургготски. Тогава той беше известен като “царския лобист” – тоест човекът с позиции да осигури ползотворни контакти с премиера. Що се отнася до интересите му в телеком сектора, те винаги са били плътни и свързани с БТК. Русев посредничеше неформално на консорциума между гръцката ОТЕ и холандската KPN още през 1999 г., когато двете компании опитаха да купят телекома. Пак той пет години по-късно се сочеше като човека, спомогнал чрез контакти с властта на Advent да купят БТК.

Компанията, чийто съосновател е Спас Русев – “Телелинк”, изгради част от базовите станции в мобилната мрежа на оператора. В момента “Телелинк” е собственост мажоритарно на другия си съосновател – Любомир Минчев, който изплати дела на Русев. Самият той пък е фокусиран основно в туризма, като под негов контрол са дружествата, собственици на столичните хотели Hilton и Radisson Blu.
Като се има предвид, че именно Спас Русев беше човекът, довел в българското управление Милен Велчев като част от плеядата лондонски финансисти при “царското” завръщане, сега Велчев е във VTB, която продава БТК, а Русев от 15 години има интереси около компанията, би било по-скоро изненада той да не опита участие в сделката под някаква форма.

През пролетта името му се споменаваше като номинация на VTB за член на Надзорния съвет на БТК. Което предвид новата му амбиция явно няма как да стане.

Сложно, по-сложно, БТК

До сегашната ситуация, в която БТК отново е за продажба, се стигна след като в края на май акционерите на компанията не успяха да увеличат капитала й със 150 млн. евро, което беше условие по мостов заем с агент VTB. В резултат банката стартира процедура по продажба на обезпечението по кредита – 100% от акциите на InterV-Люксембург. Това дружество, през едно “ниво” е собственик на 100% от БТК. Иначе акционери в телекома (реално, на върха на веригата на собствеността) са отново VTB с малко над 33%, Цветан Василев с малко над 43%, а с останалите акции са кредитори на БТК, най-голям от които е американецът Майкъл Тененбаум.

“Заради усложнената ситуация със собствеността по всяка вероятност ще се наложи преструктуриране, което едва ли ще стане бързо”, каза друг източник на “Капитал”, пожелал анонимност.
Фактът, който отдавна е известен, че сделка няма как да има без одобрение от премиера – държавата наложи поредица запори, един от които е именно върху 100% от InterV. Целта е да си гарантира, че при предстоящата сделка тя ще получи някаква сума, с която частично да запълни дупката от фалита на КТБ и последвалото изплащане на депозити с държавни пари.

Когато и да бъде приключена, продажбата на БТК ще се окаже сделка на годината (може и следващата) по мащаб. Телекомът е най-голям като приходи в страната – почти 806 млн. лв., с 26.3 млн. лв. нетна печалба за 2014 г. Компанията е най-големият оператор на фиксирания пазар в България, трети, но растящ в мобилния сегмент, където вече има над 25% дял като приходи, най-големият фиксиран доставчик на интернет и трети по брой абонати при платената доставка на телевизия. Отскоро БТК отново е собственик на “НУРТС България” – компанията майка на мултиплекса, отговорен за безплатното тв разпространение. През нея телекомът държи и мрежата за ефирното разпръскване от над 700 кули, където са монтирани базови станции и на другите мобилни оператори.

БТК всъщност е от малкото бивши държавни компании, които успяха да запазят добри позиции в конкуренция с водещи международни компании след либерализацията на пазара. Повече от 10 години след приватизацията си обаче тя не попада в ръцете на стратегически инвеститор.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Дами Канят

Следваща статия

Виц на седмицата.

Други интересни