557 бона – бонусите в БНБ през отминалата 2014-а

Автор: Няма коментари Сподели:

Абсолютна тайна се оказа каква е била заплатата на Иван Искров. Новото ръководство на БНБ е дало съгласие тази информация да стане публична, но не и старото.

“А разликата между старото и ново ръководство са двама души – Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация”, заяви пред Нова тв депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията колко е заплатата на управителя на БНБ.

Причина за искането му – слуховете, че ръководството на БНБ се самонаградило с бонус от 1 милион за работата си през 2014 г., когато КТБ фалира.

“Това, което ни отговориха е, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет – 3500 лв. не знаем за бонуси”, добави той.

“След като заведохме дело за достъп до информация, получихме писмо от БНБ. За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров”, обясни още Мартин Димитров пред Нова тв.

Във връзка с информацията, че в БНБ са раздавали бонуси, за първото полугодие на 2014 г. са изразходвани за заплати 557 000 лева, информира Димитров, пояснявайки, че те са получавали три вида възнаграждения – по договор за управление са получавали само управители и под управители. За членове на управителния съвет са получавали всички възнаграждения и има допълнително материално стимулиране – бонуси.

“Но ние не знаем как са разпределени тези пари за първото полугодие. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.”, добави той и коментира: “След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло, но този срам е трябвало да бъде по-голям”.

Димитров уточни, че контролиращият орган трябва да е Сметната палата, но според него никой не контролира БНБ. Той обясни все пак, че не вижда логика шефът на БНБ да взима повече пари от финансовия министър.

Депутатът обясни, че не е редно сами тези хора да си поставят колко да им бъдат заплатите и е написал законопроект, според който трябва да има таван на възнагражденията.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Топло

Следваща статия

Унгария издига стена на границата с Хърватия

Други интересни