Не трябва да има автомати с вредни храни в училищата, отсече Москов

Автор: Няма коментари Сподели:

В бюфетите на родните училища се продават енергийни напитки, а по коридорите на учебните заведения са разположени автомати за сладки и солени бързи закуски. 

Информацията бе оповестена по време на дискусия за детското здраве, която се проведе в столицата в първия ден от новата учебна година. След нейния край здравният министър д-р Петър Москов с категоричност заяви, че автомати за бързо хранене не трябва да фигурират в българските училища, предаде Дарик. 

Москов припомни, че предстои да бъде въведен данък върху вредните храни и добави, че по този въпрос срещнал разбиране от страна на хранителната индустрия.

80 % от българите на възраст между 18 и 60 години не се движат активно, бе оповестено по време на дискусията. От друга страна се оказва, че близо 20 на сто от децата, които за първи път се докоснат до някакъв спорт, проявяват интерес да го практикуват и в бъдеще.

Проблемът обаче бил в това, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони, а 300 нямат никаква спортна база. 

Освен слабата физическа активност по време на форума бе подчертана и вредата от храните и напитките, които малчуганите консумират. Изтъкна се освен наличието на автомати за бързо хранене в училищата, и фактът, че в бюфетите учениците могат да си купят енергийни напитки.

“Автомати за храни под общото наименования “джънк фууд” не бива да фигурират в училищата. Иначе в автомата ако се продава минерална вода, нямам нищо против”, коментира здравният министър д-р Петър Москов.

Въпреки че основните, които се противопоставиха на идеята на Москов за данък върху вредните храни бяха техните производители, днес министърът изрично подчерта, че срещал разбиране от тяхна страна.

Идеята за това по никакъв начин не е свързана с храни от първа необходимост – хляб, мляко, изтъкна министърът. Говорим за нещо, без които първо можем, като чипсове и енергийни напитки, и второ, това не е удар срещу индустрията или когото и да било, допълни той. 

“Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар падне под критериите, които цялата здравна общественост коментира, че са вредни, и няма да плащате допълнително”, коментира Москов.

Междувременно специалисти по хранене и диететика отправиха съвет към родителите – за да спасят малчуганите си от вредните храни в училищните бюфети, още вкъщи да направят сандвич с пълнозърнест хляб.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Парламентът няма да работи две седмици преди изборите

Следваща статия

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата

Други интересни