Най-мащабните учения за тази година започнаха в Русия

Автор: Няма коментари Сподели:

Руската армия започна най-широкомащабните си военни учения от началото на годината с участието на 95 000 войници в центъра на страната, предаде Франс прес, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Военните учения “Център-2015” ще продължат до неделя. В тях участват и 170 самолета, 20 бойни кораба и над 7000 единици тежко въоръжение.

Руското министерство на отбраната заяви, че това са най-значимите военни учения за годината и те ще се състоят в 20 различни зони от Централния военен окръг, който обхваща обширни територии от Урал до Централен Сибир.

“Ще бъдат подложени на проверка бойната подготовка и капацитетът за мобилизация на войските в Башкирия и Новосибирска, Самарска и Челябинска област”, уточни министерството. Мобилизиран е и руският Каспийски флот.

В ученията участват войници от Организацията на договора за колективна сигурност, която включва няколко бивши съветски републики.

Военните ще изпробват “способността си да овладеят международен въоръжен конфликт” и ще симулират “унищожаването на незаконни въоръжени групи в рамките на съвместни операции”, се казва в изявлението на руското министерство на отбраната.

Ученията ще протекат основно в Уралска и Алтайска област и в зоната на Каспийско море, каза командващият Централния военен окръг генерал Владимир Зарудницки. На ученията ще присъстват като наблюдатели военни представители на Никарагуа, добави той.

Миналата седмица Русия предупреди властите на Кипър, че е възможно да извърши военноморски учения край Сирия между 14 и 17 септември. Русия обаче не е потвърдила тези учения, които биха се състояли край базата й в сирийския град Тартус, в обстановка на полемика за евентуално засилване на руското военно присъствие в тази обхваната от война страна, отбелязва АФП.

Източник: Dnes.bg

/БТА/

Предишна статия

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В ОБЩИНА ХИСАРЯ!

Следваща статия

Сашо Диков – Дует “Ритон”, Драгомир Кузов, Костадин Чакъров и още

Други интересни