В “Подкрепа” още не е решено ще се подкрепи ли протестът на индустрията срещу цената на тока.

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди представителите на индустриалните предприятия да обявят протести заради по-високите цени на тока, които влязоха в сила от 1 юли, трябва да изчакат да получат сметките си. Това заяви в предаването “Неделя 150” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Аргументите за протеста остават валидни, но трябва да се изчака с конкретните действия. Готовността на всички предприятия в индустрията и в цялата икономиката трябва да бъде максимално висока. В момента не всички предприятия са получили своите сметки. Тези, които обаче са ги получили, видяха, че това, което говорихме за увеличение на тока със 17-18% на сметките, вече е факт”, аргументира се той.

Според него до края на месеца всички ще са получили сметките си по новите цени и вероятно ще започнат да мислят за икономии и да обявяват съкращаване на служители.

“Тогава реалната обстановка в икономиката ще предполага национални протестни действия. Това е естественият ход на нещата, но не трябва да се прибързва с обявяването на някаква дата. През юли месец протестът, в който участвахме заедно с работодателите, беше предупредителен, за да не се случи това, което се случва сега”, обясни позицията си той.

Вчера председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви много голям протест на представителите на индустрията на 30 септември само в София. От организацията настояват от 1 ноември цената да бъде намалена.

Връщането на цената на електроенергията за индустрията трябва да бъде съпътствано със създаването на специализиран фонд, който да изведе от пазара предприятията, чиято електроенергия се купува на преференциални цени, коментира още Димитър Манолов.

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов обяви, че следващите дни ще стане известно дали синдикатът ще подкрепи протестите, които работодателите планират в края на месеца:

“Проблемът с договорите (за дългосрочно изкупуване на електроенергия от “Марица-изток” 3 и “Марица-изток” 1 – бел. ред.), които висят като воденичен камък на нашата енергетика, не може да бъде решен от българската прокуратура. Той може да бъде решен с намеса от Брюксел или с намеса от българска страна. Октоподът в енергетиката трябва да бъде прекратен. Абсурдно е евтиният ни ток да се изнася в чужбина, а ние тук да плащаме скъпия”, добави той.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Няма светлина за тунела.

Следваща статия

Луната днес!

Други интересни