Британската кралица е по-богата от всякога.

Автор: Няма коментари Сподели:

Освен че в сряда става най-дълго управлявалият монарх на света, британската Елизабет Втора е по-богата от всякога. Анализ на кралските авоари, извършен от Reuters, показва, че монархията е печелила много добре в последните десетилетия заради повишаването на цените на сградите и земята. Британската корона има номинални притежания от около 22.8 млрд. паунда (31.2 млрд. евро) в инвестиции, кралски имоти и съкровищницата. С тези средства монархията не би се класирала в топ 10 на най-богатите хора в света, където на първо място е Бил Гейтс, но би се наредила сред първите двайсет – близо до Майкъл Блумбърг и Марк Зукърбърг.

Изчисляването на размера на имуществото на короната е трудно – някои от активите са частни, докато други са притежание на монарха, но в полза на нацията и са негови само докато е на трона. Такава е например обществената агенция Crown Estate, която носи основните приходи на короната. Тя инвестира и управлява собствеността на монарха и в момента се оценява на 11.5 млрд. паунда (около 16 млрд. евро). Всички приходи от нея отиват в държавната хазна, от която после се отпуска финансиране на короната. Обществените доходи на кралицата – известни като Грантът на суверена, не идват директно от Crown Estate, но са в размер на 15% от годишната печалба на компанията две години по-рано от съответната година, за която се отпускат. За 2015 г. размерът им е 37.9 млн. лири (52 млн. евро), което е с 22% повече в сравнение с преди две години, пише Reuters.

Други ключови източници на финансиране са херцогствата на Ланкастър и Корнуол – два големи частни имота с обща оценка от 1.3 млрд. паунда. През финансовата 2014 г. кралицата е получила личен доход от 13/3 млн. лири (18 млн. евро) от херцогството на Ланкастър – имот от 45 549 акра в Англия и Уелс. Принц Чарлз – 66-годишният син на кралицата и наследник на трона, получава собствени приходи от херцогството на Корнуол, което е частен имот, запазен за най-големия син на монарха, и се състои от 53 400 акра земя.

Нито едно от двете херцогства не плаща корпоративни данъци, защото монархията твърди, че те са частни имоти, а не фирми. Кралицата обаче плаща данък върху доходите си от 1993 г. От 2001 г. насам короната публикува годишни отчети, за да направи кралските финанси по-прозрачни.

Отделно от това състоянието на Елизабет Втора включва и частните й авоари, колекции и бижута, чиято стойност не е публична. Според консултантската компания Brand Finance Кралската колекция – вековната съкровищница на монархията, се оценява на около 10 млрд. паунда. Изчисленията на Reuters обаче не включват неизвестната стойност на кралски резиденции като Бъкингамския дворец, Уиндзор и Балморал.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Германия може да приема до 500 000 бежанци годишно.

Следваща статия

Полетите на “Луфтханза” от и за София са отменени!

Други интересни