Родни земеделци протестират днес в Брюксел

Автор: Няма коментари Сподели:

Земеделци от страните в ЕС ще протестират днес в Брюксел. Масовият протест ще се проведе докато тече извънредно заседание на министрите на земеделието, на което Еврокомисията ще предложи мерки в помощ на сектора на млечните продукти, инвормира БНР.

Към момента литър мляко се продава по-евтино от разходите за неговия добив. Причините – насищането на пазара с тази стока, слабото търсене в Китай, ембаргото за износ в Русия и не на последно място – търговските практики на веригите за продажба на дребно.

Масовото недоволство на фермерите, които губят пари, накара правителствата в много държави да поискат спешни компенсации от ЕС. Все още е мистерия какво ще реши Комисията, която до последно отказваше да разкрие плана си. Ресорният комисар Фил Хоган обаче намекна преди дни, че е против регулирана намеса в цените, които се формират на борсата, нито пък желае да дава нови пари от бюджета за земеделците, които така или иначе годишно получават милиарди субсидии:

Не бих правил нови предложения, които насърчават държавна намеса, вместо да карат производителите да търсят нови пазари.

Сред обсъжданите варианти от министрите ще са използването на бюджетен буфер за млечния сектор като компенсация, отварянето на частни складове за свинското месо и по-ранното получаване на директните плащания. Освен това, има големи икономически разлики между източноевропейските и западноевропейските производители като и специфични пазарни условия сред 28-те държави-членки.

В Белгийската столица още от сутринта се очакват стотици трактори – предимно на белгийски и френски недоволни земеделци, които заплашват да блокират района около европейските институции по време на срещата и да изливат тонове мляко по улиците. Организатори са 2 групи на фермерското лоби – „Европейски млечен борд” и „КОПА-КОДЖЕКА”, в които няма българска браншова организация като пълноправен член. Те твърдят, че са жертва на международната политика и настояват Комисията да компенсира загубите им незабавно.

Български земеделци ще се включат в протестната акция на фермери от целия Европейски съюз. В България загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро, а през август беше регистрирана най-ниската изкупна цена на млякото за последните пет години. Очакваме от Европейската комисия конкретни мерки за подкрепа на сектора, каза Румен Цендов, който ще бъде сред шестващите по улиците на Брюксел.

Брюксел трябва да вземе положително решение. Секторът „Мляко” наистина е много зле, особено българите – ниски изкупни цени, вкарват се много евтини продукти от Европа и заливат България, и ние ядем некачествени продукти

Източник: standartnews.com

Предишна статия

Слънчево, но хладно начало на работната седмица

Следваща статия

Морска песен!

Други интересни