Как станахме остров в реката от бежанци.

Автор: Няма коментари Сподели:

Константин Събчев

В една стара македонска комитска песен се пее: “Како ке минем Вардаро, Вардаро при Гевгели! Мътен е мамо, кървав е…”
Едва ли днешните бежанци от Африка и Близкия изток въобще са я чували тази песен. Но повечето от бягащите към Европа изпитаха на собствения си гръб колко труден е пътят към богатите бели държави.

Напоследък западни медии с известно раздразнение коментират, че бежанският поток подминава България. И натъртват, че прииждащите бегълци са се наплашили от лошата слава на страната ни, особено като отношение и условия за живот. Дали обаче това е истинската причина потокът от сирийци, иракчани, афганистанци и африканци да ни заобикаля?

Нека сравним подхода към бежанци и имигранти в другите държави от Евросъюза, които са на пътя на големия поток, и лесно ще стигнем до отговора.

Какво правят гърците? Те стоварват без ограничение тълпите имигранти на границата с Македония. Без да си дават зор

дори да проверят кой какъв е и откъде идва

То няма и кой да свърши тази работа, защото елините въобще нямат някаква специална институция като нашата Агенция за бежанците, която да се занимава с проблема. Което е недвусмислено напътствие към несретниците: “Оправяйте се оттук нататък сами!”

Какво правят италианците? Вярно, спасяват давещите се от претоварените корабчета имигранти, но след това се мъчат възможно най-бързо да ги изпратят на север. Слава Богу, че Германия обяви, че ще приема всички… Въпреки че ксенофобията там вече се изразява в директното палене на бежански центрове, но това си е проблем на фрау Меркел. А “добрата стара Англия” обяви, че ще депортира всеки, който няма официално статут на имигрант. Да си се сърдят в Лондон на вечните си врагове или съюзници по неволя французите, които

си затварят очите пред тълпите, които щурмуват фериботите

от Кале до Дувър. През 1940 г. Хитлер не успя да превземе Острова, но днес май други хора реализират операция “Морски лъв”…

В този контекст никой няма право да се сърди на България, че е взела адекватни мерки по този проблем.
Да, бежанците избягват “българската връзка”. Защото, напук на всички почти дежурни обвинения към страната ни, на практика ние сме държавата, която изпълнява най-стриктно изискванията на всички възможни европейски директиви по отношение на нелегалната миграция.

Първо, ние си имаме Агенция за бежанците, която като цяло се занимава с това, което става по границите ни. Всички бежанци – все едно легални или не, се подлагат не само на проверка на документите, благодарение на което са заловени вече не малко наистина ислямски терористи, но и на медицински прегледи за здравословното им състояние. Което май е по-важно от лова на “спящи клетки на “Ал Кайда”, като се знае какви болести могат да връхлетят Стария континент. И едва след това получават право за пребиване в България или за път на Запад.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Съединение напук на Великите сили.

Следваща статия

Българите не са бреме, а полза за Германия.

Други интересни