Пшеницата поевтинява, хлябът – по-скъп

Автор: Няма коментари Сподели:

Вместо хлябът да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, всъщност до нова година е по-вероятно да поскъпне, твърди вестник Стандарт.

Една от причините, които посочват хлебопроизводителите е повишаването на таксата ”социална отговорност” в цената на тока. Друга причина е пък очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.

Тошко Няголов, председател на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич заяви, че преди дни от варненска мелница, която е основен снабдител на всички производители в района са предупредили, че е възможно да поскъпне брашното, заради по-високата цена на тока от 1 август.

”Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното”, обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца”, допълва той.

В момента търговията не върви, производители искат цена от 320-330 лв. за тон, но няма търсене. Търговци коментират, че спадът в цената на зърното от времето на жътвата е не повече от 30 лв. на тон. Допълват обаче, че търговията ще се раздвижи около средата на септември, когато ще започне износа.

Земеделци от Добричко обаче са категорични, че 300 лв. за тон пшеница е ниска цена.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

19-годишна катастрофира с “Ауди” R8 за над 300 000 лв. Момичето е невредимо.

Следваща статия

Грандиозен парад в Пекин за края на II световна война

Други интересни