Обама в централата на ООН в Ню Йорк: Имаме воля да действаме по промените в климата

Автор: Няма коментари Сподели:

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че световните лидери трябва да се споразумеят за намаляване на въглеродните емисии на среща на върха на ООН през декември, защото климатът се променя по-бързо от усилията за борба с глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

По думите на Обама САЩ признават, че имат голяма роля за повишаване на температурата на планетата и приемат своята отговорност да помогнат за разрешаване на проблема.

“Тази година, в Париж, трябва да бъде годината, в която светът най-накрая да постигне споразумение да защити едната планета, която имаме, докато все още можем”, заяви той, според подготвеното му изказване, на международна конференция в Аляска.

Обама каза, че в Арктика вече се усеща ефектът от климатичните промени, като отбеляза, че в Аляска се наблюдава “една от най-бързите крайбрежни ерозии в света”, което заплашва селищата по брега.

В централата на ООН в Ню Йорк вчера бе открита Четвъртата световна среща на председателите на парламентите на страните участнички в Интерпарламентарния съюз. В продължение на три дни на срещата ще се обсъждат предизвикателствата пред мира и сигурността в света, а също проблеми на глобалното социално-икономическо развитие.

На първото пленарно заседания на форума участниците бяха приветствани от Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Той отбеляза, че парламентарни шефове от цял свят се събират “за първи път от 5 г., и то в момент, когато светът е обхванат от множество кризи, когато преселници по принуда станаха повече хора, отколкото когато и да било след Втората световна война, и когато климатичните промени все по-силно застрашават нашето благополучие”.

Бан Ки-мун напомни, че на 25-27 септември в централата на ООН в Ню Йорк ще се проведе среща на върха, на която трябва да бъде утвърден дневен ред за глобалното развитие в периода до 2030 г. Според него този план трябва да положи край на глада и нищетата и да гарантира достоен живот на всички хора на планетата.

Декларацията, която предстои да бъде приета на сегашния форум, ще влезе в списъка на документите на предстоящата среща на върха по глобалното развитие.

По материали на БТА

Източник: Vesti.bg

Предишна статия

Чарли Чаплин Модерни Времена – Актуално и днес!

Следваща статия

КАКВО ВИЖДА ТРАКИЙСКИЯТ ВЛАДЕТЕЛ?

Други интересни