Доклад на Световната банка за демографската ситуация в България

Автор: Няма коментари Сподели:

Поредният доклад, вещаещ негативен сценарий за България, е вече факт. Като цяло той не казва нищо ново, освен да излага стряскащи факти, повтарящи прогнозите на ООН за демографската структура в страната. В своя доклад – “Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението” – авторите се опитват да дадат и възможни варианти за избягване на катастрофата, която грози страната ни. 

България е страната с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия и Италия. Много важен момент, който трябва да отбележим, е бързата промяна на възрастовата пирамида на страната само за период от 25 години! Най-тревожната констатация от страна на Световната банка е фактът, че родината ни може да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и такова в трудоспособна възраст, което ще засили натискът върху икономиката. 

Динамиката показва, че през 2050 г. се очаква трудовите ресурси да намалеят с 40%. В резултат на това един на всеки трима ще бъде над 65 г., а един на всеки двама ще бъде в трудоспособна възраст. За разлика от сега, когато четирима работещи издържат трима пенсионери, тогава… един работещ няма да може да издържа един пенсионер, чиято пенсия грубо ще възлиза на средно 170 лв., по текущи данни за средната заплата в България и размер на осигуровки.

Източник: Profit.bg

ТРАКИЙСКИ СВЯТ ви предоставя пълния доклад на световната банка в 120 страници на англисйки на следния линк: Доклад на Световната банка: България

Предишна статия

Сигнал за обгазяване в село Черничево, община Хисаря

Следваща статия

Селски кмет “сгазил лука”

Други интересни