Султанът на Бруней, руски олигарх, китаец и Доналд Тръмп в топ 5.

Автор: Няма коментари Сподели:

В следващите 10 години ще бъдат закупени над 10 000 нови бизнес самолета. Те ще бъдат на обща стойност 250 млрд. долара.
Класацията за най-скъпия частен аероплан се оглавява от принц Алуалид Бин Талал.

Airbus 380 на 60-годишния член на саудитското кралско семейство е купен за 300 млн. долара, но след това са му направени подобрения за 200 млн. Това е нищо спрямо състоянието на принца, което се оценява на 23 млрд. долара. Той притежава 200 автомобила, 3 яхти, три двореца, както и няколко частни самолета.

На борда има стая за музика с роял, сцена за забавления, парна баня от мрамор, спа център, стая с плазмени телевизори на тавана, стените и пода, където се показва картина от заобикалящата среда и хората могат да гледат къде летят, както и трапезария за 14 души, стая за молитви, където килимчетата автоматично се обръщат към посоката на град Мека, гараж за неговите автомобили Rolls Royce, 20 спални за гости, 5 спални с баня и голямо стълбище. В средата на самолета има огромен трон, за да не бъде завладян принцът от носталгия. Най-малко 11 стюардеси летят на борда. Не е изненада, че го наричат “летящия палат.”

На второ място в класацията е Airbus 340-300 на руския олигарх Алишер Усманов, който струва 350 млн. долара. Най-големият производител на желязо в Русия разполага с лично състояние от 15.8 млрд. долара. Усманов е закупил еърбъса за 238 млн. долара, след което е похарчил голяма сума за подобрения. Самолетът носи името на баща му – Бурхан.

Това е единственият самолет, по-голям от Airbus 380. Това е най-скъпият самолет, притежаван от руснак, като засенчва дори този на Путин – Ил-96.

233 млн. долара пък струва Boeing 747-430 на султана на Бруней Хасанал Болкия. Седалките са кожени. Има всекидневна, спалня и баня, в която мивките са от чисто злато. Султанът има и гараж със 110 коли, конюшни за своите 200 понита с климатик и 5 басейна.

Номер 4 в престижната класация е Boeing 747-8I VIP на Джоузеф Лау, един от най-богатите хора в Хонконг и Азия. Самолетът струва 153 млн. долара, на борда виси портрет на Мао Дзедун от Анди Уорхол. Има и колекция от вино от 10 000 бутилки.
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп притежава петия по скъпотия самолет. Неговият Boeing 757 струва точно 100 млн. долара.

Самолетът не е създаден точно за Тръмп, но той е направил доста подобрения по него, като е сложил 52-инчов плазмен телевизор, зареден с над хиляда филма. На борда има спалня с копринени чаршафи и баня с душ. Самолетът е украсен с картини, а закопчалките на коланите са от злато.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

НЕЗЕМЕН ТАЛАНТ

Следваща статия

ООН свиква специална среща за миграцията през септември.

Други интересни