Хиляди каракачани от България и Гърция се събраха на Карандила.

Автор: Няма коментари Сподели:

Близо 1000 каракачани от България и Гърция се събраха в местноста Карандила над Сливен за своя 24-и национален събор. “Правим това събиране заради нашите деца, които трябва да запазят своя матерен език”, заяви при откриването председателят на Федерацията на каракачаните в България Коста Балездров.

Специално приведствие изнесе кметът на Сливен Кольо Милев. “Каракачанският етнос е пример за това как трябва да се работи и живее в полза на обществото и на Сливен”, заяви градоначалникът. В специфичина роля на домакин и гост бе единствената депутатка от каракачански произход в българския парламент Мария Белова, която е депутат от ГЕРБ е и зам.председател на Федерация на каракачаните. Тя и посрещаше гости, но в крайна сметка, сама зае място сред официалните лица. Повече от 10 фолклорни състава на каракачански дружества от България се включиха в песните и танците на Карандила. Хорото бе водено от младеж с традиционния каракачански байрак наречен фламбура. За разлика от други години този път нямаше чевермета и изложба на каракачанска овчарка.

Придвижването до Карандила ставаше по обиколен път заради ремонта на пътя на село Ичара. Това затрудни част от присъстващите, които закъсняха за събора. Оказа се, че хакерите са пробили сайта на каракачанското дружество и са променили часа за събитието. “Ние го обявихме за 12.00 в събота, а хакерите са го направили на 14.00. Дано това не е объркало хора, въпреки че взехме мерки”, казаха от Федерацията на каракачаните. В събота вечерта съборът продължава с така нареченото каракачанско гленди, където ще се пеят традиционни песни. Събитието се провежда на Сливенските минерални бани, а за него са продаде повече от 500 куверта, казаха организаторите.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

ООН свиква специална среща за миграцията през септември.

Следваща статия

Саниране на блокове в Хисаря

Други интересни