Местните изборите и референдумът ще струват 50 млн. лева

Автор: Няма коментари Сподели:

Местните изборите и референдумът ще струват 50 млн. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда. Отговорник за провеждането им ще бъде вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, реши още правителството. 

Външният министър Даниел Митов съобщи, че очаква проблеми с вота в чужбина, тъй като за момента имало твърде малко регистрирани. 

Той заяви, че съществува риск в някои държави като Турция и Испания например, да се отворят секции, в които да няма много желаещи да участват в референдума.

Не се очаква голям интерес от българските граждани в Турция към насрочения от президента за 25 октомври референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване, стана ясно от изявлението на външния министър. При някои секции в Испания за момента също липсва интерес към допитването, което се провежда едновременно с местните избори у нас. 

Министърът информира и за риск в някои държави да не може да се попълнят секционните избирателни комисии (СИК). Той припомни, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е длъжна да открие зад граница над 430 секции, където те са съществували, и в които са гласували не по-малко от 100 български граждани. 

Във всяка една от тези секции трябва да има представител на външния министър, а останалите са представители на политически партии. 

“Ако няма достатъчно, такива се командироват от България или се намират на място хора от българските общности в чужбина. Ако няма достатъчно сериозен интерес, съществува рискът да не можем да попълним секционните избирателни комисии”, каза министърът.

Затова призивът ми е към политическите партии, особено парламентарно представените, да окажат съдействие и да попълнят в максимална степен своите квоти, допълни той.

 

Даниел Митов открои и друг проблем – служителите, които ще бъдат командировани от България за попълване на състава на СИК в чужбина, няма да могат да гласуват на местните избори. По думите му трябва да се намери изход от казуса, който възниква като конфликт между конституционното право на тези хора и тяхното участие в СИК. На последните избори са били командировани 388 души от администрацията. 

Митов настоя да се увеличи възнаграждението им, тъй като работата е тежка, а заплащането – минимално. 

Министърът не коментира колко ще струва допитването в чужбина, като уточни, че се водят разговори с Министерството на финансите. 

На последните парламентарни избори секциите в чужбина бяха близо 430. За референдума наесен ще се разкриват места за гласуване задължително в българските посолства или консулства, ако поне 20 души са подали заявление по образец. В градовете, където няма българско представителство, ще има секции, ако са подадени най-малко 40 заявления. Секции ще се създават и там, където на предишни избори е имало поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 души.

 

Регистрацията на политическите сили за участие в местните избори продължава. Досега 8 партии са подали документи.

ГЕРБ спазиха традицията си и във вторник се регистрираха първи, след като няколко дни преди това младежката организация на партията пазеше ред пред ЦИК. 

От ЦИК твърдят, че са взели всички мерки, за да не може в партийните подписки да се злоупотребява с личните данни на гражданите. През интернет страницата на ЦИК всеки гражданин ще може да провери с единния си граждански номер дали фигурира в подписка. Проверките ще станат възможни след няколко дни, веднага щом първите внесени подписки бъдат качени в интернет.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Предишна статия

Добрата новина: Азиатските пазари затвориха на плюс, ръст и в Европа

Следваща статия

Предлагат електромобилите да паркират безплатно в “Синя зона” в Пловдив

Други интересни