Съвестта на властта…къде е?

Автор: Няма коментари Сподели:

                        ЗА СЪВЕСТТА И ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ВЛАСТ

             

 

   

                                                                                         

Image title

   Хората винаги си мислят, че ако пишеш добре, то е защото ги мамиш, или пък не си достатъчно демократичен, за да пишеш толкова лошо, колкото всички останали.

     Това изречение ясно и точно обяснява защо малка част от хората не приеха радушно новият  хисарски вестник. Защото е написан добре, а не толкова лошо, колкото всички останали.

     Всички знаят, че животът е интересен  затова, защото винаги ни поднася изненади. Изненада беше и вестник „Хисаря днес”. Въпросът е в начина, по който всеки от нас приема тези изненади. Ако има вътрешно усещане за сила и достойнство, той може  да приеме информацията толерантно.  И ако има  съзнание за дълг към обществото, няма да прави покупко- продажба на общинските интереси.

    Но изглежда, че някои хора в Хисаря са забравили какво е съвест. Съвестта е способност на човека да бъде съдия  сам на себе си. Но защо ли това човешко качество не влиза в естетическите категории на важни хора в града?

    Един български държавник от началото на миналия век беше казал, че разстроената съвест е счупен далекоглед, който представя урвите и канарите на живота като равни и гладки пътеки. Ето в това е грешката на част от кандидат- кметовете и кандидат- съветниците!  Няма гладки пътеки, госпожи и господа!

     Живеем в абсурден свят. Затова трябва да съзнаваме своя живот, своя бунт и своята свобода. И ако съзнаването на живота е наша собствена работа, то бунтът ни трябва да бъде свързан с обществените интереси. А  щом като  са тръгнали някои хора да стават кметове, трябва да знаят, че със свободата им е свършено – гледат ги и в миналото и в настоящето, преценяват ги и отвърте и отвън.

    За съжаление само у интелигентния човек може да се създаде съзнание за дълг към обществото и понякога е нужен героизъм за изпълнението на този дълг. Онзи, който жертва общото заради личното свое, няма качества на интелигент. А на нас ни е нужен интелигентен кмет.

     Ако си представим,  че изборите за местна власт са един театър , безспорно в една постановка любимец на публиката става най- добрият артист. Изборите през октомври наистина са театър, но политически и неговите принципи са подчинени на други изисквания. Публиката на 25 октомври ще бъдат избирателите. А любимият актьор все още не е известен. Пък и публиката не винаги има верен усет.

     Има ли някой от кандидатите, който да отговаря на всичко, писано по – горе?  

Боже, бъди милостив към гражданите на община Хисаря!

                                                                                             ТРАКИЙСКИ  СВЯТ

Предишна статия

Цунами.

Следваща статия

Седмица на Висшата мода в Париж есен/зима 2015/2016

Други интересни