УНИКАЛНА ИКОНА

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                                              УНИКАЛНА  ИКОНА

     Църквата в село Старо Железаре, община Хисаря  е строена през 1850 година. От тази църква с името на „Св. Богородица” е взета от специалисти в областта на иконографията една икона.

     Иконата е от края на XII и началото на XIII век и на нея е изографисана св. Екатерина.

     Образът е много богат  и това прави иконата много интересна, сравнена с образите на св. Екатерина в другите  икони. Не напразно тази икона е участвала в изложби в чужбина и е публикувана в няколко издания. Авторът е анонимен.

     Научно изследване върху тази икона е направила Петрана Тотева. Според нея иконографията се отличава не само с множеството житейски сцени и трактовката на образите, но най- вече с внасянето на една сцена, твърде различна от житейските сцени. Тя представлява св. Екатерина, изобразена в същата червена наметка като тракийската и гръцка богиня Бендида – Артемида – с характерната островърха качулка – шапка на главата, препускаща на бял кон след елен, гонен от две кучета. Над тази ловна сцена два ангела горе поддържат с ръце небесен сигмент над главата на ездачката, подобно на изображенията им в други иконописни творби. Тук е разкрита връзката между античната и  и християнската иконография и личи творческата фантазия на неизвестния художник – зограф. Строгост и простота, богати орнаменти на дрехите, клонче в ръцете, каменен постамент, на който е стъпила… Още много особености има в тази икона, открита в църквата „Св. Богородица” в село Старо Железаре, на десетина километра от Хисаря.

                                                                             ТРАКЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Гърция опрощава заеми до 20 хиляди Евро.

Следваща статия

ЗАЩО БЕ ОСЪДЕНА ОБЩИНА ХИСАРЯ!!!

Други интересни