Кметът на Карлово с 5000 лв. парична гаранция.

Автор: Няма коментари Сподели:

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се яви без адвокат в Окръжна прокуратура – Пловдив днес предиобяд, където му бе предявено обвинение за умшлена безстопанствност.

Кабаиванов не е подписал протоколите, но е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка парична гаранция от 5000 лв.

Градоначалникът определи обвинението като смехотворно.

Разпространените през последната седмица от обвиняемия Кабаиванов твърдения, могат да бъдат определени единствено като умишлени спекулации, с цел предварително да се настрои общественото мнение. Това пък се казва в разпространено до медиите становище на Окръжна прокуратура – Пловдив, след като днес предиобед държавното обвинение привлече към наказателна отговорност кмета на Карлово Емир Кабаиванов.

Отидох без адвокат, тъй като той не е призован редовно и освен това е в отпуск, а аз исках да покажа, че нямам от какво да се страхувам.

При това положение без защитник, разбира се, няма как да подпиша каквито и да било документи, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов, след като  Окръжната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост. 

В случая става въпрос за скалъпен политически процес от поръчков прокурор, категоричен е д-р Кабаиванов, който посочи, че говорителката на Окръжната прокуратура Галина Андреева е наблюдаващият прокурор, но тя е втори, тъй като първият по незнайни причини е бил командирован в София. 

Ще поискаме да разберем как г-жа Андреева е била определена за наблюдаващ прокурор и дали е спазена системата на случаен подбор, заяви още Кабаиванов като отбеляза, че до преди две седмици, когато е извършена смяната на наблюдаващия прокурор, не е имало никакво движение по зрелищното разследване срещу него, започнало още през месец май. 

Повдигнатото обвинение за умишлена безстопанственост, довела до разхищаването на над 20 000 лева по проекта за водния цикъл на Карлово Емил Кабаиванов коментира като смехотворно.

По думите му, посочените хора, работили по проекта, са назначени с трудови договори по общия административен ред, те не са били на отделна ведомост или пък на отделен режим. 

Когато се изплащат заплати, аз подписвам заплатите на всички над 500 служители, а не отделно на всеки, обясни кметът на Карлово.

Той е категоричен, че обвинението срещу него трябва да се докаже, тъй като е тенденциозно и има връзка с предстоящите избори.

В противен случай, всеки кмет, който има над 10 служители, може да бъде обвинен в умишлена безстопанственост, отбеляза Кабаиванов. 

Той подчерта още, че за да има безстопанственост, трябва да има нанесени вреди, а по проекта за водния цикъл на Карлово не е похарчена нито стотинка над определения бюджет, дори са направени икономии.

 

На въпрос кой стои зад поръчковия политически процес срещу него, Емил Кабаиванов отказа конкретен отговор, но отбеляза:

„Само ще ви припомня проблемите, които имах покрай Куршум джамия.“ Без да споменава канкретна политическа партия, кметът на Карлово призова: „Наблюдавайте как ще действат“ и обеща скоро да говори и с конкретни имена. 

Ето и пълният текст на съобщението на Окръжна прокуратура – Пловдив:

Днес, след четвъртото му призоваване, кметът на Карлово бе привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост за това, че в периода 24.04.2013 г. – април 2014 г., като длъжностно лице – кмет на Община – Карлово, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му по сключен на 17.08.2012 г. между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на Европейската общност за проект „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр. Карлово” имущество и от това е последващо разпиляване на имуществото в размер на 22 849 лева – плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той е поканил да се водят на работа и да получават средства по проекта, без реално да извършват каквато и да било дейност.

Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава.

Въпреки че е бил надлежно своевременно призован и е имал възможност да организира защитата си, днес обв. Кабаиванов, отново се е явил без защитник, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем.

Следва да се отбележи, че адвокатът, който до момента се е афиширал като негов защитник, е депозирал молба в прокуратурата, според която, поради ползване на отпуск не може да се яви на 12.08.2015 г., за когато е било предходното насрочване на повдигането на обвинение, но ще може да го стори на 17.08.2015 г.

Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил.

Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 000 лева.

Вземането на именно тази мярка за неотклонение е било съгласувано с наблюдаващия прокурор още на 30.07.2015г., когато за пръв път обвиняемият е бил призован.

Не е ясно на какво почиват твърденията му, че ще бъде задържан.

Необходимо е да се подчертае, че за разлика от твърденията на обв. Кабаиванов пред медиите, всички разпитани по делото лица са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно.

Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, които разпити са били проведени в съда и при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС.

В хода на производството, част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания.

Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места.

Тези документи са приобщени по делото в оригинал.

Следва да се отбележи, че преди да се пристъпи към призоваването му за повдигане на обвинение, разследването се е водило в продължение на една година и три месеца, а не както обвиняемият твърди, едва няколко месеца.

Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат-кмет, което обяснява и твърденията му, че в момента се бърза с повдигане на обвинения.

Многократното му призоваване в рамките на кратък период от време е било обусловено единствено от неговото недобросъвестно процесуално поведение, за причина на което той сочи здравословното си състояние.

Същевременно в заключението на вещото лице по назначената в хода на досъдебното производство медицинска експертиза, при която са били взети предвид всички представени от обвиняемия медицински документи, изрично е подчертано, че няма каквато и да било здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство и това не крие риск за неговите здраве и живот.

Нещо повече, видно от заключението, след като е бил първоначално призован, обв. Кабаиванов е престоял в лечебно заведение три пъти по-дълго от обичайното, като показателите, изследвани при престоя му са нормални, което е рядкост при наличие на твърдените от него заболявания, за които категорични обективни данни няма.

Медицинската експертиза е изготвена от вещо лице от гр. Пловдив, за разлика от представените от обвиняемия медицински документи, вкл. болничен лист, всички от медици от Карлово.

News

Предишна статия

Прокурорски приемни в малките градове.

Следваща статия

Гърция опрощава заеми до 20 хиляди Евро.

Други интересни