В Копривщица магията на фолклора обедини българите

Автор: Няма коментари Сподели:

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи се събраха в Копривщица за 11-ия юбилеен национален събор на българското народно творчество, предаде БГНЕС.

“Има една магия, която ни зарежда и поддържа българския дух. Магия, която ни прави повече българи – това е фолклорът. Нека празнуваме, че духът български е жив!”, заяви при откриването на събора кметът на града Генчо Герданов.На 7, 8 и 9 август тази година в местността “Войводенец” край Копривщица на седем сцени, всеки ден от 9 до 18 часа, ще бъде показано жанровото разнообразие и изключителното богатство на нематериалното ни културно наследство. 

Всеки регион на страната ще се представи с програма, като се очаквана събора да се изявят а Събора над 18 000 и цялата страна. В трите дни на събора ще присъстват над присъстват 790 колектива и 360 индивидуални участници, а общото времетраене на основната програма е 100 часа. 

Пред БГНЕС участници на различни възрасти разказаха, че се чувстват изключително приятно да присъстват на това невероятно мащабно събитие. Певчески и танцувални състави бяха дошли в Копривщица от Добрич, Ямбол, Благоевград, Перник, Видин и цялата страна. По-възрастните изразиха надежда, че именно подобни събития ще спомогнат българската национална култура да се запази и предаде на поколенията, като успее да ги заплени именно тук, на поляните край Копривщица. 

Въпреки високите температури и стръмните горски пътеки, стотици изпълнители и обикновени посетители се изкачиха до местността “Войводенец”, за да се потопят в атмосферата и да се докоснат до традиционни български обичаи, танци и песни от различните краища на страната. 

Сред гостите на събора имаше както нови участници, които за първи път са в Копривщица, така и истински ветерани, които посещават събитието от 30 години насам.

Източник: Actualno.com

Предишна статия

Властта в Хисаря.

Следваща статия

Видеото от Рожен, което всеки българин трябва да види

Други интересни