„Турски поток” се оказа един път и половина по-евтин от „Южен поток”.

Автор: Няма коментари Сподели:

„Газпром” обяви и цените на природния газ за Европа за тази година- 235-242 долара за 1000 м3

Ако бъдат построени и четирите, предвиждани отначало тръби на газопровода „Турски поток”, то проектът ще струва 11.4 милиарда евро, което е един път и половина под цената, обявена за построяването на „Южен поток”. Това съобщи rbk.ru, като се позова на Алексей Серебряков, един от шефовете от средно ниво на руската компания.Първата тръба, която ще доставя синьо гориво само за нуждите на Турция, се оценява на 4.3 милиарда евро. Тя засега има най-голям шанс да бъде построена и пусната в експлоатация, докато за останалите четири се очаква решение на по-късен етап.

От „Газпром” коментираха и съобщенията отпреди дни, че „Турски поток” няма да се изгражда в пълния му обем. Според Серебряков, това не е взето като решение и засега остава вариант да се строят четири тръби, но с различни срокове за изпълнение.

От руската компания обявиха още сериозно понижение на цените на природния газ за Европа- средната цена се очаква да е между 235 и 242 долара за 1000 м3. За сравнение през 2014 година средната цена на руския газ бе 345 долара.

Прогнозата за средна цена обаче е при стойност на петрол сорт Брент от 55 долара за барел. Ако тя слезе под това ниво, цената на синьото гориво също ще падне. /БЛИЦ

Предишна статия

Силата на настоящето!

Следваща статия

Доживяхме: Заплатите ни стигнаха 1989 г. по покупателна способност.

Други интересни