Брюксел дава 73 млн. евро да си пазим границата

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейската комисия одобри още 73 млн. евро за охраната на българските граници и за полицията за следващите 5 г. Парите идват в добавка на финансирането от 10 млн. евро, с което ще бъде подпомогнато приемането, интеграцията и връщането на имигранти.

Средствата, които ще бъдат предоставени на МВР, ще се използват по програми, които получиха днес одобрението на Брюксел. Те ще бъдат разпределени чрез Фонда за вътрешна сигурност, Фонда за полицейско сътрудничество и Инструмента за управление на кризи.

България е защитила пред Еврокомисията проекти на стойност 40 366 130 евро за охрана на границите и 32 002 293 за полицията, както и 391 500 за специфични дейности като връщане на имигранти, дошли от други европейски страни и консулски услуги.

Днес Комисията дава зелена светлина за финансирането на такива проекти за България в размер общо на 72 759 923 евро. Те ще могат да се харчат през следващите 7 г., както от правителството, така и от местните власти и неправителствени организации.

Парите ще се насочат към подобряване на охраната на границата, борбата с тероризма и трансграничната престъпност. Те няма да могат да се харчат за оградни съоръжения, уточни говорителка на Еврокомисията.

През март ЕК одобри и бюджета на българската част от фонда за “Убежище, миграция и интеграция” до 2020 г. от 10 006 777 евро.

Общо днес Еврокомисията одобри 23 национални програми на 19 еврочленки обща стойност 2,4 млрд. евро. Сред тях е финансирането на силно засегната от имиграционния поток съседна Гърция, която ще получи от ЕС 215 млн. евро за справяне с бежанците и 260 млн. евро за подобряване на граничния си контрол. Това финансиране е независимо от операцията на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС в помощ на гръцките граничари.

Италия, която се счита за най-силно засегната от притока на имигранти страна, ще получи от ЕС 313 млн. евро за справяне с търсещите убежище и 245 млн. за подсилване на границите си в добавката на морската операция, одобрена от ЕС по-рано тази година.

Италия ще получи и 3 млн. евро за презаселването на имигранти по нова инициатива на ЕС за преразпределението на 32 000, дошли от началото на годината в ЕС хора, търсещи убежище и икономически имигранти.

Общият размер на средствата по тези фондове за Румъния е 98,5 млн. евро, а за Испания – 512 млн. евро.

Автор: Никола Димитров

Източник: dnes.bg

Предишна статия

Самоуправляващите се камиони на пътя вече не са мит! Тестовете започват през 2015

Следваща статия

Най-добрия млад учен на Европа е от Пловдив

Други интересни