Професор Светлозар Елдъров

Автор: Няма коментари Сподели:

                                     НОВА КНИГА НА ПРОФЕСОР СВЕТЛОЗАР ЕЛДЪРОВ

 

Новата книга на професор д.ист.н.Светлозар Елдъров „Македоно-одринска революционна галерия“ (София, „Военноиздателство“ ЕООД, 208 стр) вече е на книжния пазар. Тя е с научно-популярен характер и съдържа биографични очерци за Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, поручик Борис Сарафов, полковник Борис Дрангов, Тодор Александров, генерал Александър Протогеров, Иван Михайлов и други дейци от първите редици на македоно-одринската освободителна борба. Чрез тях авторът търси корените на революционното лидерство и рисува неговия колективен портрет. Едни от лидеритеса хора на волята и упражняват властта еднолично и заповедно, други са хора на интелекта и черпят сила от примера и убеждението. Първите олицетворява тавторитета на силата, вторите силата на авторитета. Когато волята и мъдросттасе съберат в една личност, тогава се ражда апостолът.

Книгата беше представена в Централния военен клуб в София на 11 юни и на първата съвместна научна конференция на Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкустватав Битоля на 24 юли.  Написана в присъщия увлекателен стил на автора, новата книга на професор Светлозар Елдъров е предназначена за всички, които имат интерес към българската история и вчастност историята на освободителните борби на Македония и Одринска Тракия.

                                                                                              Тракийски свят

                                                                                  ПРЕДСТОЯЩО ЧЕСТВАНЕ

                                                  НА ЕКЗАРХ ЙОСИФ И ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТОВЪСТАНИЕ

                                                  НА ПЕТРОВА НИВА

 

На 22 август, събота, в мемориалния комплекс „Петрова нива“ край Малко Търново, ще се проведе традиционното тракийско честване на 112-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.Тази година то ще бъде свързано и със 100-годишнината от смъртта на екзарх Йосиф (20 юни 1915 г.). По този повод Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт в София и Община Малко Търново организират научна конференция на тема „Екзархията и българското национално движение в Тракия“. В нея ще участват известни историци, познати със своите изследвания по Тракийския въпрос и националната история въобще. Професор д.ист.н. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН, ще изнесе доклад запървия български екзарх Антим. Професор д.ист.н. Светлозар Елдъров от Институтаза балканистика при БАН говори за екзарх Йосиф като духовен строител на българското национално единство. Д-р Боряна Бужашка, директор на Дирекция „Административно и информационно обслужване“ при Министерството на външните работи ще представи актуална информация за съдбата на екзархийските имоти в Турция. Ще има доклади и от местни краеведи.

 

                                                                                              Тракийски свят

Предишна статия

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

Следваща статия

Апартаменти и стаи под наем за отдих и релакс

Други интересни