Протест в Приморско.

Автор: Няма коментари Сподели:

Жителите на Приморско въстанаха срещу “зеления рекет” и обявиха, че няма да допуснат земите им да бъдат превърнати в пустеещ резерват. Над 200 души блокираха в четвъртък главния път между Приморско и Царево, скандирайки “Зелени боклуци”, “Мафия” и “Не на екорекета”. В знак на протест, хората спряха автомобилите и издигнаха плакати с надписи “Да на екологията, не на рекета” и “Не на лъжееколозите”.


 

Повод за протеста стана проектозаповед на Министерството на околната среда и водите, която предвижда 981 хил. декара земя да станат защитена зона по “Натура 2000”. Върху териториите, попадащи в нея ще бъдат забранени всякакви дейности и инвестиции. Голяма част от протестиращите имат частни имоти, които попадат в защитените зони, но повечето от земите са общински. Частните собственици заявиха, че няма да допуснат имотите им да бъдат национализирани. Гневът на протестиращите е насочен главно към природозащитните организации, които стоят зад предложението за разширяването на защитените зони по “Натура 2000”. Приморци настояват да предвидените забрани в защитените зони да отпаднат. Исканията им подкрепи кметът на общината Димитър Германов. Той вече е изпратил възражение до МОСВ и е разговарял лично с министър Ивелина Василева.

 

“Изтъкнах моите доводи и тези на съгражданите ми и се надявам в взаимни отстъпки проблемът да бъде разрешен. Считам, че община Приморско е една от най-екологично чистите общини и няма нужда от налагане на повече ограничения. През годините доказахме, че можем да опазваме природата и плажовете. Към днешна дата точно 42% от територията на общината е защитена. Преди 2 години започнахме промяна на Общия устройствен план и преди месец го внесохме за съгласуване в МОСВ. Всички територии, заложени за инвестиции сега получават ограничения, включително и проеткък за яхтено пристанище”, коментира кметът Германов.


 

От Министерство на околната среда и водите заявиха, че са готови да изслушат възраженията на протестиращите. Във връзка със задълженията на страната, произтичащи от Директива за опазване на природните местообитания, въведена в националното законодателство със Закона за биологичното разнообразие, в момента тече процедура по обявяване на защитените зони за местообитанията. Вече е изготвен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна „Ропотамо”, уточниха от МОСВ.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

В Русия използват квадрокоптери за да хващат нарушителите

Следваща статия

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заслужава Нобелова награда.

Други интересни