Пенсия в Бъпгария.

Автор: Няма коментари Сподели:

Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години през 2037 г. Това приеха депутатите с промените на второ четене в кодекса за социално осигуряване (КСО). Предложението е част от реформите на вицепремиера Ивайло Калфин в социалната сфера. Целта е да се стабилизира осигурителната система, чийто дефицит става все по-голям.


В момента жените могат да излязат в заслужен отдих на 60 години и 10 месеца, а мъжете на 63 години и 10 месеца. През 2037 г. обаче и двата пола ще се пенсионират на 65. Освен възрастта се увеличава и стажът за пенсия. Така при силния пол ще са нужни 40 години работа, а при нежния – 37. Увеличаването на стажа започва от 31 декември 2016 г. и за двата пола. При жените то ще става с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 – с по 3 месеца.


За мъжете пък от 1 януари 2018 – с по 1 месец всяка календарна година. Срещу промените се обявиха от БСП. Г-н вицепремиер, не постигнахте обществен и политически консенсус, защото мнозинствата ще се променят и гарантирам, че следващото ще го промени, предупреди обаче Корнелия Нинова от левицата.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Гърция.

Следваща статия

Мишел Платини

Други интересни