Личен Рожден ден до 2 часа през нощта на Античния театър разгневи пловдивчани

Автор: Няма коментари Сподели:

Частен рожден ден с маси на сцената и шумна музика до три часа през нощта не къде да е, а на Античния театър, взриви протестите на пловдивчани в социалната мрежа. Събитието е било заявено като фирмено парти и презентация с концерт до 11 часа, както е и според Наредбата за обществения ред, имало е и благотворително събиране на средства. Така го е разрешила директорката на Общински институт “Старинен Пловдив” Амелия Гешева.

Цената за подобна услуга е 2 872 лв., а контрол върху съдържанието от Стария град нямат. Тъй като, обаче, наскоро се породи напрежение заради концерт на “Пайнер” на сцената на Античния театър, след което разрешението бе отнето, лъсват пукнатини в наредбата, която регламентира отдаването под наем на културни обекти в резервата. На практика единственото нарушение е шумната музика след официално обявения час, но въпреки сигналите на граждани, от полицията не са реагирали точно заради наличието на разрешение.

Вместо фирмено парти, на античната сцена се е празнувал 50- годишният юбилей на петролен бос от Раковски. За да се ограничат следващи поводи за недоволство, хубаво е в наредбата да се спомене кой и за какво може да наема паметника на културата. Досега, освен концерти и спектакли, Античният театър е ставал сцена на сватбени церемонии и фирмени тържества. Подобно парти с маси, храна и пиене на сцената, обаче, не е имало. Въпреки, че се аргументира с недостатъчно прецизираната наредба, Амелия Гешева се извини на пловдивчани за причиненото неудобство.

От години общинските съветници в Пловдив се борят с ромския етнос и навика му да устройва четиридневни сватби с музика, чийто децибели докарват вибрация на преминаващите автобуси. Поне донякъде проблемът е решен, след като ромските сватби влязоха на закрито. Затова пък друг тип смутители застрашават спокойствието на града. Преди частното парти на Античния театър в събота, се коментираше не по-малко шумната заря по малките часове на нощта заради богаташка сватба в един от хотелите.

Последният повод за тревога пък беше литийно шествие, водено от дядо Николай, озвучено с топовни гърмежи. Все по-ясно се забелязва тенденцията да се налагат частни вкусове в обществената среда, а докъде се простира границата на допустимото и приемливото, пловдивчани все така не успяват да разберат. /БГНЕС

Предишна статия

Чудотворната вода на Плиска.

Следваща статия

Уникален Световен Рекорд – 333 каба гайди

Други интересни