Изложбата “Епопея на Тракийските царе” премина при огромен интерес

Автор: Няма коментари Сподели:

Изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър” е най-престижното българско културно събитие в чужбина за 2015 година. 

„Можете да пресметнете колко много ценители на изкуството и на античността от цял свят имаха възможността през последните близо 100 дни да се запознаят с 1629-те уникални находки от българските музеи, представени в изложбата. Средно на месец над 700 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на музея „Лувър”, а годишно – близо 10 милиона посетители. С изложбата ни в Лувъра ние влизаме в историята на световната култура. С нашата култура ние сме равни с водещите нации в света. Притежаваме шедьоври и трябва да се гордеем с това”, посочи Министър Рашидов. 

По думите му интересът към изложбата се засвидетелства и от широкото ѝ медийно отразяване. Изложбата се радваше на изключителен интерес от чуждестранните медии. Канали 2, 3, 4 и 5 на френската телевизия излъчиха репортажи, които отразиха нашите археологически съкровища. Информационните агенции също отделиха голямо внимание на това значимо събитие. Голям брой печатни медии публикуваха обширни материали със снимки на безценните ни съкровища: например френското издание „Фигаро“ във всичките му форми, френският седмичник „Експрес”, американското издание „Уолстрийт Джърнъл“. Обширни публикации имаше и в италианското археологическо списание „Архео”, както и в няколко издания в Полша и дори в Южна Америка. Специализираното френско списание „Археологически досиета” даже посвети цял брой на Тракия и на България”, обясни още министър Рашидов. 

Той допълни, че публикациите в чуждестранните списания са били илюстрирани с много богат снимков материал от изложбата, което допълнително способства за нейното популяризиране.

Предишна статия

Доктор Кан

Следваща статия

Горещото време взе 14 жертви в Япония. Пострадали са 6000

Други интересни