ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ В ХИСАРЯ (в сряда, 5 февруари)

02 Февруари, 2020
9 коментара

 Председателят на Общинския съвет – инж. Найден Павлов свиква съветниците на извънредно заседание в сряда, 5 февруари от 17 часа и 30 минути. 

 На него те ще трябва да обсъдят бюджета. Рамката на бюджета за 2020 година е 11 946 522 лв. Държавната отговорност е 6 785 522, а общинската отговорност 4 484 939 лв. 

 Ще разгледат върнатото от Областния управител решение от януари тази година, има докладна за закриване на баня „Банчето” в Миромир от 1 март 2020. 

Ще извадят дейността „Бани и перални” от Чистота, озеленяване, строителство и ремонт и ще ги предадат на общината, ще одобрят нова структура на ЧОСР, тъй като към него вече са предадени спортен комплекс, минерален градски плаж, летен театър, пазари и тържища, общинската охрана. 

 Областният управител Дани Каназирева връща решението на съветниците, взето с протокол № 4 от 23 декември 2019 година като отменя подточка 3. С тази точка гласувалите съветници въвеждат преференция за субекти, осъществяващи стопанска дейност в нежилищни имоти – предприятия, въведени в експлоатация след 1 януари 2013 година, които са извън Хисаря. Тогава девет бяха ЗА, трима против - Гатьо Султанов, д-р Недевски, инж.Ненко Костов и пет въздържали се. 

Решението бе прието в резултат на внесената от кмета на общината – инж. Пенка Ганева докладна.В писмото на областната управа се обяснява, че решенията се вземат на основание на законността, равенството, достъпността и публичността.

 Мотивите към проекта за изменение на Наредбата за местните данъци такси в подточка 3 не съдържат нито едно от посочените и не се установяват фактите и причините, налагащи изменението с нормативен акт. Затова актът е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН според писмото от областта. 

В чл.8, ал.6 от ЗМДТ Общинският съвет може да освобождава отделни категории лица от заплащане на отделни видове такси - пенсионери, социално слаби граждани, дружества с голяма обществена значимост на територията на общината. 

Решението на Общинския съвет – Хисаря е ГОЛОСЛОВНО и НЕМОТИВИРАНО – пише още в писмото. И питат кои социални и икономически фактори довеждат облекчение единствено на субекти, въведени в експлоатация 2013 година, но не и за тези преди този период. 

Недопустимо е в страна с правен ред да се поставят гражданите в неравностойно положение – твърдят от Областната управа и дават 14 дни срок на общинските съветници да поправят решението си от 23 декември 2019 година. До тук ви стана ясно защо юристите на областта не са одобрили това решение. 

Това е разбрал и председателят Найден Павлов, затова предлага да се отмени решението в подточка 3. Но забележете какво пише в докладната му. 

Г-н председателят връща времето назад към датата 22 януари 2019 година, когато стана обществен скандал, че за две фирми ще се плаща такса – смет една пета от таксата на населеното място, в което са предприятията им. Тогава против бяха Гатьо Султанов, д-р Недевски, инж. Ненко Костов, инж. Вълко Макавеев, М. Нейчев. 

Инж. Атанас Куковски не гласува, защото решението беше свързано с неговата фирма. ЗА гласуваха инж. Пенка Ганева, инж. Бойко Гавраилов, Васил Пендев, д-р Александров, Стоян Нейчев, Борис Витев, Мария Мустакова, Ива Вълчевна, инж. Пенка Рахова, Пенчо Шапков, инж. Георги Пирянков. 

Цитирам докладната на Павлов за извънредното заседание:

”Привилегията, определена с решение № 693 от 22 януари 2019 година намира приложение и към момента, доколкото в Закона за местните данъци и такси няма ограничения по вида на акта, с който се въвежда тази привилегия”. 

                                  До тук спирам. Останалото ще решат съветниците. 

 Извънредното заседание, което се очертава да бъде интересно, ще се проведе в залата на общинската администрация и всеки може да присъства. 

                                                                                       ТРАКИЙСКИ СВЯТ

                               https://tele.click/fil7_bot?start=fa0cc06d57c9f21c88b35a24cc8da097

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от студент
02 Февруари, 2020 | 19:59
Напиши отговор
Оценка: -1  +21
Личи и на областния управител Дани Каназирева, че е доктор по конституционно право. Най- после някой да разбере това несправедливо решение и да му даде правилна оценка.
Анонимен
#2 от гражданин
02 Февруари, 2020 | 20:00
Напиши отговор
Оценка: +18
Браво на Областния управител за върнатото решение. С какво тази калинка и Кощилаков са по различни от нас, та да плащат по една пета от данъка? Да плаща, като всички данъкоплатци това копеле, не се наяде този лилипут нещастен. Нивите ни обсеби без да плаща, общинските пътища му придадоха в конфликт на интереси. Как се не наяде бе лилипут?
Анонимен
#3 от Ганева????
03 Февруари, 2020 | 09:24
Напиши отговор
Оценка: +15
Значи най- напред като съветник Ганева гласува за едната пета на Кощилаков и калинката, а като става кмет пък внася докладна да приемат в наредбата едната пета. А сега кажете на кого служи кметът.
Анонимен
#4 от Стършел
03 Февруари, 2020 | 09:38
Напиши отговор
Оценка: +17
Това е съвсем умишлено защото става въпрос за данъците на 2 партийни олигарси в Хисаря. Да помни някой общинските съветници да са приели някакво решение в полза на социално слабите слоеве в общината?
Анонимен
#5 от в недуомение
03 Февруари, 2020 | 09:57
Напиши отговор
Оценка: +13
Хисарчани ... заслужавате си съдбата,,,,, Галя Рачева беше пуснала съобщение , за съдбата на бившето УБО ....Ха познайте кой ще го гушне тихомълком.....
Анонимен
#6 от сТрАнИчЕн
03 Февруари, 2020 | 20:40
Напиши отговор
Оценка: +13
Много ми е интересно за УБО и човека, който ще го гушне, ако се знае, споделете го! А за хисарчани и съдбата мога да го оприлича на евтин садо-мазохистичен порно филм, но както казва вожда - с такъв материал разполагаме!!! Бардакът е нов, но материала е стар!!!
Анонимен
#7 от многознайко
04 Февруари, 2020 | 10:22
Напиши отговор
Оценка: +7
Във важни новини Хисар пише пак за сесията
Анонимен
#8 от Кощилака
04 Февруари, 2020 | 13:19
Напиши отговор
Оценка: +17
Мисля, че г-н Кощилаков трябва да си плаща данъци, като всички останали! Още повече, че се подиграва с труда на хората, които работят за него. Плаща жълти стотинки, но хората си мълчат, защото ги е страх да не си изгубят работата.
Анонимен
#9 от Обръщение към съветниците
05 Февруари, 2020 | 13:53
Напиши отговор
Оценка: -1  +10
Огледайте хубаво бюджета! Ще видите интересни неща. Горско - приходи 220 хил. лв./ от къде?/, разходи 220 хил. лв. Администрация - за 49 човека - 654 хил. лв. Без малко 13 хил лв. заплата на председателя на Общинския съвет за година 3 хил. лв. представителни пари за кмета и 2 хил. лв. за Найден Павлов представителни. По 2 хил. лв. на кмета и на Павлов за чужбина и т. н. Дръжте се като избрани от народа! От днес свалям доверието си към вас - каза президентът, но аз не съм комунист, няма да ви го кажа, само не работете за себе си.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.