Защо обаче невежеството е водещо?

19 Декември, 2019
0 коментара

Всяка от тези стъпки води обаче само до един краен резултат: рязко поскъпване на живота за абсолютно всеки човек на света. Голямата цел е всеки човек на планетата да плаща заради удоволствието да е жив и то не за ежедневни разходи, а на някого, който е решил колко струва привилегията да живееш. 

Поне десет пъти ще поскъпне животът в идните няколко години, когато започне повсеместно прилагане на мерките, свързани с опазване на околната среда и спасяването на планетата от лошите хора, които я населяват. 

Трябва да гледаме далеч отвъд автомобилите, комините и домашните камини. В името на опазването на Земята, онова, от което трябва да се лишим незабавно е: хигиенни материали – бебешки памперси, дамски превръзки и производните им, лепенки за рани, повечето видове тоалетна хартия, химикали за почистване на дома, перилни препарати и всички химически течности, които водят до почистване на средата, в която живеем; 

Всички продукти, свързани с почистване на тялото, както и дезодоранти, парфюми и продукти за разкрасяване; 

Климатици и абсорбатори; всички видове отопление, което отделя вредни частици в атмосферата. 

В името на планетарната чистота ще се окаже необходимо изграждането на изцяло нов вид пречиствателни станции и по всяка вероятност пълна подмяна на водоснабдителните инсталации. Но само почакайте да стигнем до строителството.

 

Първото нещо, което новата Европейска комисия направи, след като встъпи в длъжност на 1 декември, бе да представи Зелен пакт за климатична неутралност. 

Отминаващата 2019 г. е знакова с две мащабни кампании:  

 • Да спасим света от климатичните промени и 

 • Да използваме без дим никотинови продукти, защото така е здравословно.  

Голямата им цел е най-дългосрочното и скъпо начинание, което светът познава в мирно време: подмяна на всички познати предмети и инструменти на бита с изцяло нови – многократно по-скъпи, трудни за употреба и поддръжка, в името на планетата и гарантиране на никотиновата зависимост посредством нови и многократно по-скъпи устройства. Но ако използването на никотин е въпрос на личен избор, независимо от силата на кампанията, то новият курс към спасяване на планетата е неизбежен като комета-убиец.  

Няма план за съчувствие към бедните – този нов свят е предвиден единствено за богати хора, на които ще се наложи да обеднеят в поносими граници, в името на правото си да живеят добре. Всички останали ще бъдат „приемливи жертви“ в борбата за Майката Земя. Всеки, който се опитва да изтъкне други доводи, се превръща във враг на човечеството, на съгражданите, на съседите си, дори на себе си. Или се съгласявате, че климатичните промени водят до обозримия край на живота, какъвто го познаваме, или веднага минавате на страната на „лошите“, които са безотговорни и нехаят за децата си.  

Причината за всеобхватността на екологичната истерия е в леснотията да се достига до всеки човек дори без да търси информация, а само поради факта, че използва интернет. Масовите атаки никога не са били така лесни и непосредствени, защото те залагат на:  

 • Невежество;

 • Изобилие от свободно време;

 • Олевяване на обществата; 

 • Професията Трол; 

 • Стадно чувство 

Най-умният аспект от тези кампании е в създаването на образи, които обединяват невежеството, олевяването и стадното чувство. 

                                      Защо обаче невежеството е водещо?  

 • Защото е най-лесно на хората да се посочват злините, които изглеждат видими: всеки промишлен комин е враг; 

 • автомобилите са враг; 

 • традиционните производства са враг  

и хората един за друг вече са врагове, в зависимост от това, което могат да си позволят да потребяват. И тъй като някой може да попита какви са алтернативите, веднага се изтъкват гигантските преимущества на новите, модерни и свръх скъпи технологии във всяка сфера на живота.  

Думите на световен форум на пишман еко активистка Грета Тунберг с неестествено изкривено лице „Вие ограбихте моето детство“ могат да спечелят наградата за най-нагло изречение на годината (в замяна тя се превърна в Личност на годината на списание TIME, след като не успя да получи Нобелова награда за мир). На фона на около 4,5 млн. деца в Африка, които ежегодно умират от жажда и глад, още близо толкова деца, които умират от болести, поради липса на ваксини; около 200 млн. жители на Индия, които живеят с под 2 долара на ден, отлично гледаната, хранена и много богато облечена Грета заяви, че детството ѝ е смазано от климатичните промени. 

 Само за сведение, само дрехите й за плаването с яхта, която не оставя въглеродни емисии, са на цена, достатъчна да изхрани и напои африканско село за една година.  

Не говорим вече за световна конспирация, а за нещо напълно видимо и ясно: производителите на нови технологии би трябвало да чакат поне 100 години, преди техните свръхскъпи продукти да бъдат припознати като масови предмети от бита и производството. Затова към днешна дата, съставна компонента в цената на тока от ветрогенератори, от океански вълни, от слънчеви лъчи; електрическите автомобили; супер икономичното осветление, е маркетинговата кампания под формата на световна истерия и чрез която хора с много свободно време надуват свирки, размахват винилови плакати и крещят, че искат 

                                                         незабавно спиране на климатичните промени. 

 Нито един човек на науката, който изважда доводи, базирани на геологични и друг вид исторически факти, свързани с процесите на затопляне и изстиване на земята през няколко столетия, както и през няколко хилядолетия, няма шанс пред машината, която рисува края на света след няколко месеца.

 Затова когато вали дъжд, това е заради климата. Когато не вали дъжд, това е пак заради климата. Сняг, липса на сняг; вятър и пълно безветрие; бури, природно генерирани пожари в степи, каквито са били от хиляди години; земетресения в земетръсни райони, наводнения, градушки – каквото и да се появи в живота ни като природно явление, е приписано на климатичните промени и края на света.

 Ако едни ледници се топят, това е заради човешката дейност. Ако обаче нарастват, както става в Чили например, това е защото човешката дейност ги замразява още повече. Миналогодишните снегове в райони на САЩ, които задържаха снежна покривка до юни, бяха плод на климатичните промени. Последвалия разлив на реки, защото все пак посред лято снегът се стопи, отново бе приписано на световния разпад на планетата заради човешка дейност. 

 В съвсем локален, наш мащаб, традиционните зимни мъгли в софийската котловина също са обвити в климатичен ужас и гарнирани с преки обвинения към градската управа. „Докога, Боже, докога?!“ – плаче отчаяна столичанка под интернет пост във Фейсбук на снимка от вечерна мъгла в столичен парк. 

 Колкото и абсурдно да изглеждат кампаниите срещу климатичните промени и за масова употреба на никотин без дим, те се допълват напълно, защото и двете обещават здраве, ако всеки човек се съобрази с предложените мерки, продукти и нови правила за експлоатация на живота и света.

 Всяка от тези стъпки води обаче само към един краен резултат: рязко поскъпване на живота за абсолютно всеки човек на света, но колкото по-уредена е една държава, толкова по-висока става цената на всеки миг от ежедневието под формата на вложение в здравето на човечеството. Голямата цел няма общо с равноправие, равенство или еднакви възможности за всички – точно обратното: голямата цел е всеки човек на планетата да плаща заради удоволствието да е жив и то не за ежедневни разходи, а на някого, който е решил колко струва привилегията да живееш. 

 Вечна е мечтата на хората всеки човек на планетата да им даде равностойността само на една стотинка. И веднага ставаш милиардер. Е, кампанията за планетарно спасение отива много по-далеч: защо да е стотинка, като от всеки може да се вземат по 100 стотинки, или колкото намерят за добре създателите на свръх нови технологии. 

 Инструментите за въздействие в тези кампании са така старателно планирани, че здравият разум е предвидено да бъде губещ при всички случаи.  

Дай на хората причина да се страхуват и те никога няма да се откажат от тази наслада!

 – това знаят психолозите; това знаят авторите на катастрофични филми, това знаят и маркетолозите. Страхът сам по себе си е също отлично оправдание защо важни неща в живота на човек не се случват никога и личният напредък е невъзможен. 

 Правилата на киното бяха изцяло пренесени (модерната дума е транспонирани) в света на новините. Без никакви допълнителни въпроси, всички „отразяват“ събития, свързани с климатичните промени. „Добрият герой“ категорично и без никакви колебания се яви в лицето на тинейджърката Грета Тунберг – с медицински доказани психически проблеми, която не ходи на училище, но повежда света в борбата срещу климатичното зло. А зло се оказва всичко, което е достижение на цивилизацията: 

 • транспортът по земя и по въздух; 

 • храните от животински произход; 

 • облеклата;

 • продуктите от изкуствени материали – почти всичко, което ползват хората;

 • туризмът; 

 • потреблението на всички видове стоки отвъд минимума за оцеляване. 

 Екипът около Тунберг обаче започва да допуска грешки. Последната е нейна „случайно“ направена професионална снимка как седи на пода във вагон на немските железници, защото влакът е претъпкан. Първо, това момиче явно никога не е виждало претъпкан влак. Второ, количеството чанти с които се е затрупала, силно контрастират на призивите ѝ хората да минимизират всичко – оказва се, че шведската девойка се нуждае от поне четири куфара за своите климатични воаяжи. А тези куфари са изработени само от изкуствени материи – всъщност куфари от вълна няма. Но финалът идва, когато от управата на немския жп превозвач коментират, че всъщност Грета Тунберг е била изключително добре обгрижена като пътник на първа класа.  

Наглостта, алчността и безочието са присъщи на всички представители на екологичните движения,

 защото голямата и единствена цел е усвояването не на милиони (както това се прави в скромни размери в България за броене на листни въшки, например), а в десетки милиарди, които дават неограничена власт в налагането на пазарните интереси на производители на нови технологии. В това няма конспирация, защото всичко е вече официално и видимо. Трябва само да се приложи. 

 По света се нижат протести срещу климатичните промени, протестиращите са облечени според сезона и веят най-често винилови плакати. Ако всеки от тях иска да опази планетата и да я спаси от собствените си въглеродни отпечатъци, трябва да се яви гол и бос. Колкото по-трудни за проследяване са цитираните „факти“ за глобалните опасности, толкова по-лесно се издигат лозунги и толкова по-малко участниците в протестите разбират за какво става дума. Затова липсата на ефективна трудова заетост, гарнирана със скука и все пак желание за някакъв екшън в живота, изкараха в богати градове по света хора, чиято дейност може да бъде наречена „професионално протестиращ“. Самите участници обаче не разбират, че „спирането“ на всички вредни неща, означава спиране на целия живот, какъвто го познаваме. 

 Защо в България, независимо дали крясъците са срещу магистрала или срещу ски писти, се налага затварянето на Орлов мост? Защото бройката на хората е толкова малка, че никой няма да ги забележи. А те са малко, защото икономиката на България не позволява създаване на богата безделническа прослойка, която се забавлява с инфантилно обсъждане на световни климатични проблеми. Целият пушек се вдига и утихва само във Фейсбук. 

 През септември 2019 г. за трети път излезе глобално проучване за ефекта от индустрията с производство на облекла, представено първо през 2015 г. Тогава обаче никой не му обърна внимание. В светлината на световната мода за спасяване на света, този път сляпо и без допълнителни въпроси, почти всички световни медии го цитират. Резултатите сочат, че пълният цикъл на производство на дрехи на година, надхвърля въглеродния отпечатък на авиационния и морския сектор едновременно, като отделя годишно в атмосферата над 1,2 млрд. тона въглероден двуокис. Отчетена е и загуба в размер на 500 млрд. USD годишно заради непродадени дрехи. Сред опасностите от дрехи са посочени техните цветове и състав, които замърсяват околната среда – от въздуха и водите в районите на производство, през замърсяването заради транспортиране, включително и обстоятелството, че хората отиват с транспорт до магазините, откъдето ги купуват. Затова – съвсем логично – трябва да се търсят нови технологии за производството на всеки вид текстил, както и преработката му. 

 Излиза, че в световен мащаб освен че трябва да спре говедовъдството, а също самолетният транспорт, явно и водният, то е време да спре и производството на дрехи. 

 Медии от цял свят цитират едва през 2019 г. проучването на фондация "Елън Макартър", макар единственото потвърждение за научната им дейност е информацията на тяхната страница, че работят по научни методи. 

 На 10 декември 2019 г. обаче се появява изследване на проучването, което показва, че всички цифри са произволно цитирани, а посочения размер на въглеродни емисии, за които носи вина производството на облекла са нещо като механично сумиране на други данни плюс… още нещо, добавено към обема – за повече драматизъм. 

 Глобалните срещи за климата се нижат една след друга, а на тях всички пристигат със самолети, само Грета – с лодка,

 която не остава въглеродни емисии. Нейният призив е всички да слязат от самолетите – онези 4,5 млрд. човека, които летят ежегодно да изберат канута, коне, магарета, а ако не могат – електрически автомобили и така да пътуват – само на кратки разстояния и по възможност да дишат по-малко. 

 Към момента цената на обикновен електрически автомобил започва от около 70 хил. лв. Никой не бива да си мисли, че подобна сума е проблем само за българите. Всъщност е глобален финансов проблем. 

 Американската телевизия CNBC излъчва в репортаж в края на октомври 2019 г., че над 70 процента от купувачите на електрически коли са с годишен доход над 100 хил. долара, а сред тях 17 на сто от тях са с доход от 150 хил. долара, 15 процента изкарват по 250 хил. долара, а 12 на сто – над тази сума. Едва 2 процента от купувачите на електрически коли са с приход от 40 хил. долара годишно. А от 350-милионното население на САЩ, броят на продадените електрически коли до момента е 1 милион.

 Населението на ЕС е над 512 млн. по данни от 2018 година. Общият брой на продадените до момента електрически автомобили в рамките на съюза са 150 хиляди, като с най-много машини е Германия – при население от 83 млн., електромобилите са 34 хиляди, а в Дания, последна от 12-те проучени държави, които все пак са постигнали потребление над 1000 бройки, са купени 1480 автомобила. 

 Тук е излишно да коментираме потенциала на българския пазар. Досега у нас закупените коли са 800, като от Националния доверителен екофонд са отпуснати 1,3 млн. лв. за покупка на електро- и и хибридни коли за държавната администрация. Не е ясно колко от тези 800 автомобила са частно притежание. Работата не е в това кой може да си позволи подобна покупка, а как изведнъж всички модерни автомобили се оказаха толкова вредни, че цялото човечество трябва да си купи коли с батерии?  

 По темата с колите се играе най-лесно, защото всяка градска мъгла може да бъде наречена „опасен за живота смог!“. Но колите са малката беда, на фона на голямата европейска цел:  

                         Климатично неутрална Европа до 2050 година. 

 Пакетът „Макрон“ за тежкотоварните превози ще ни се види като миниатюрно забавление в сравнение с мерките, които трябва да приложим по отношение на възстановяемите енергийни източници, изграждането на мощности, за които нямаме нито ресурс, нито готовност, нито социална поносимост. В обозримите няколко години ще се окаже, че изобщо нямаме думата по темата дали да градим нова АЕЦ или не, защото ядрената енергия ще бъде квалифицирана като особено опасна. Австрия вече завърши такава централа, сложи ѝ катинар и се отказа от експлоатацията ѝ. 

 Все още на никого не е ясно какво означава „въглеродно неутрален континент“, но на първо четене, за подпомагане на по-бедните страни от ЕС, се планират около 100 млрд. евро. Сумата всъщност е нищо на фона на годишния БВП на съюза в размер на 17 трилиона евро. Не става дума обаче за отделен бюджет обаче, а за отпускане на заем от Европейската инвестиционна банка. 

 На ентусиазма на Урсула фон дер Лайен се противопоставят Полша, Унгария и Чехия, които заявяват, че няма да се обвържат с никакви конкретни планове, докато не получат потвърждение за отпускането на милиарди евро като директна помощ за техните икономики. По темата България не реагира – ние сме готови на всичко в името на въглеродния неутралитет в идните няколко години. 

 В обозримото бъдеще трябва да бъдат повишени таксите върху вноса на продукти от държави, които не желаят да спазват новите екологични норми. Това автоматично води до нарушаване на клаузи в установени отношения със Световната търговска организация и в крайна сметка поставя началото на ярко икономическо разединение на света. 

 От една страна, въвеждането на нов вид енергийни мощности в Европа е изключително скъпо начинание (в Германия вече изпитват ефектите от иновациите), поради което Европа ще се нуждае от ръст в потреблението във всяка сфера. От друга страна обаче транспортът е съставна част от изброените врагове на климата. Най-много хора в света пътуват в рамките на Европа, както и от Стария континент към други държави. Само в рамките на ЕС през 2017 г. по въздух са пътували над 1 млрд. пътници, а по земя около 3 млрд. Не е предвидено обаче дори в далечно бъдеще, създаването на електрически самолети, но прогнозите са за повече от двоен ръст в полетите до 2030 г.   

                                                  Накратко: 

 Поне десет пъти ще поскъпне животът в идните няколко години, когато започне повсеместно прилагане на мерките, свързани с опазване на околната среда и спасяването на планетата от лошите хора, които я населяват. 

 Трябва да гледаме далеч отвъд автомобилите, комините и домашните камини. В името на опазването на земята, онова, от което трябва да се лишим незабавно е:  

 • Хигиенни материали – бебешки памперси, дамски превръзки и производните им, лепенки за рани, повечето видове тоалетна хартия, химикали за почистване на дома, перилни препарати и всички химически течности, които водят до почистване на средата, в която живеем; 

 • Всички продукти, свързани с почистване на тялото, както и дезодоранти, парфюми и продукти за разкрасяване;

 • Климатици и абсорбатори;

 • Всички видове отопление, което отделя вредни частици в атмосферата. 

В името на планетарната чистота ще се окаже необходимо изграждането на изцяло нов вид пречиствателни станции и по всяка вероятност пълна подмяна на водоснабдителните инсталации.  

Но само почакайте да стигнем до строителството. За да намалее потребността от отопление, ще трябва да се градят само пасивни къщи. Пасивните къщи на този етап са експериментално строителство, което прави дома независим от външните атмосферни влияния, изграден от антиалергични естествени рециклирани материали, без отваряеми прозорци от нито една страна и самопречистваща се климатична система. Просто това е екологичният начин. Всичко друго е вече отвъд тези идеални пропорции. 

 На този глобален фон, който се задава като невиждана финансова катастрофа на първо място за всеки човек поотделно, шоуто се води на два фронта: какво прави малката, сладка, загрижена за света Грета и как протестират онези, които напълно зомбирано крещят: „Искаме действие сега!“ 

 Сега, утре, след пет години – срещу стотици милиарди евро и на гърба на хората, които не могат да си го позволят, новото упражнение по грижа за света, колелото на новия бизнес се завъртя с пълна сила и вече няма кой да го спре. 

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/deset-pyti-po-skyp-zhivot-zaradi-ekologichnite-normi?fbclid=IwAR3OI6-5TO7CYiHkrqxnzH7z6_DtNChu4wg1IM6obayKX1CLayk6ZVX5_Go

ЕТИКЕТИ: World;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.