Студенти строят леден мост по проект на Леонардо да Винчи!

09 Януари, 2016
0 коментара

Мостът "Златният рог", който знаменитият италиански архитект, инженер, скулптор и художник Леонардо да Винчи проектира през далечната 1502 г., е на път да се превърна в реалност, съобщава онлайн изданиетоiflscience.

Проектът на гения от Ренесанса е за мост, който преминава над Босфора в Истанбул. Мостът така и не се реализира, но сега група студенти по архитектура са се заели да го пресъздадат от лед в град Юука, Финландия.

Предвижда се съоръжението да е с дължина 35 метра и така то ще стане най-дългият леден мост, правен досега. Предварителните очаквания са мостът да е готов на 13 февруари, но при благоприятни метеорологични условия. Евентуално необичайно за сезона затопляне може да не позволи на моста да замръзне достатъчно бързо и така да удължи работата по него.

Досега условията са идеални за изграждането на моста - откакто е започнала работата по проекта на да Винчи (28 декември), температурите в Юука се движат около -30°C.

По реализацията на проекта работят около 150 студенти от Технологичния университет в Айнховен. Те са организирали работата си така, че да работят денонощно на смени. Целта е оборудването, което ползват, да работи постоянно и по този начин да не замръзне.

С цел по-голяма здравина на моста, той се строи от лед, който обаче е подсилен с хартиени влакна. Те правят конструкцията 3 пъти по-здрава и 20 пъти по-еластична от обикновен лед. 

За създаването на строителния материал е необходимо разливането на тънки слоеве водно-хартиен разтвор върху гигантски калъп. Сместа замръзва почти моментално. 

Всеки слой е дебел само няколко милиметра, а образуването на моста става чрез наслояването им. Когато дебелината на долната част стане достатъчна, за да издържи цялата тежест на конструкцията, калъпът (който представлява голям балон) ще бъде премахнат.


След като бъде завършен, мостът ще бъде отворен само за пешеходци, въпреки че екипът е сигурен, че той може да издържи и превозни средста. За да докажат това, те ще прекарат кола през моста по време на церемонията по откриването.

http://nauka.offnews.bg/

ЕТИКЕТИ: Хармония;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.