Швейцария става по-потайна

26 Септември, 2016
0 коментара

Над пет милиона швейцарци бяха призовани да дадат своя глас на този референдум. Резултатите са еднозначни: повече правомощия за тайните служби, по-ниски пенсии и по-малко екология.

Schweiz Berner Alpen Volksabstimmung Symbolbild

Повечето швейцарци (около 66%) категорично подкрепят идеята да се разширят контролните функции и правомощията на местните тайни служби. На гласуване беше подложен един одобрен от парламента закон, който разрешава на швейцарските тайни служби (NDB) в отделни случаи да подслушват телефонни разговори, да инсталират подслушвателна техника в частни жилища и да следят компютърния трафик на отделни лица с цел да се предотвратят евентуални терористични нападения.

Защитниците на закона аргументират, че тайните служби се нуждаят от повече правомощия, за да са в състояние да разкриват в зародиш планове за евентуални терористични атаки. Противниците на закона пък предупреждават, че той проправя пътя към държава, която следи всеки и всичко. Критика изрази и правозащитната организация „Амнести Интернешънъл”. Нейни представители заявиха след референдума, че законът дава твърде много възможности за контрол, поради което представлява заплаха за личната сфера и свободата на мненията.

В Швейцария: 2 250 евро на месец за всеки?

За някои тази идея е напълно абсурдна, други виждат в нея визия за бъдещето: след 2 месеца в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждане на безусловен основен доход за всички граждани в размер на 2 250 евро месечно. (30.03.2016)

Пада още една бариера за българите в Европа

Късогледството на швейцарците

На този референдум бяха поставени и още два важни въпроса. Но и двете предложения бяха отхвърлени. Близо 60% от участниците в допитването отхвърлиха предложението за увеличаване на пенсиите с 10%, а около 63 на сто от избирателите се обявиха против една инициатива на Зелената партия за радикален екологичен обрат в швейцарската икономика.

Т.нар. „Народна инициатива AHVплюс” подложи на гласуване своята идея за значително повишаване на пенсиите - с най-малко 10%. Според инициативата, зад която стоят синдикатите, само така пенсионерите могат да запазят гарантирания им по конституция „обичаен жизнен стандарт”. Организациите на работодателите, както и дясноцентристките партии бяха отхвърлили предложението с аргумента, че то няма как да бъде финансирано. Освен това тази мярка щяла да саботира планираната обхватна пенсионна реформа, която си поставя за цел нивото на пенсиите да бъде задържано стабилно и след 2020 година, когато в пенсия ще излезе едно от най-многолюдните поколения.

Другата идея, която швейцарците отхвърлиха на състоялия се в неделя референдум, беше предложена от Зелената партия. Още преди допитването правителството и големите икономически сдружения окачествиха предложението като разумно и смислено, но в същото време посочиха, че проектът е неприложим, тъй като няма как да бъде финансиран. 

Идеята беше следната: до 2050 година швейцарската икономика да бъде преструктурирана така, че да залага изцяло на устойчивото икономическо развитие. За целта се предлагаше създаването на всеобхватен икономически кръговрат, залагащ на "дълголетни" продукти и на почти пълното оползотворяване на вторичните суровини. Според авторите на инициативата, „екологичният отпечатък” на Швейцария трябва да бъде радикално подобрен, защото ако всеки жител на Земята живее като швейцарците, човечеството скоро ще се нуждае не от една, а от три планети.

https://www.google.bg

ЕТИКЕТИ: Швейцария.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.