„Северен поток 2“ ще бъде завършен – по един или друг начин...

24 Декември, 2019
0 коментара

След като Вашингтон обяви санкции срещу „Северен поток 2“, Русия е принудена да търси нови изпълнители, за да завърши газопровода. Според руски и западни анализатори Москва има няколко начина за решаване на проблема. Но всеки от тях има своите предимства и недостатъци, коментира руският вестник “Взгляд“

Проектът за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще бъде реализиран въпреки американските санкции. Това обяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров. Според министъра решението на Вашингтон за нови санкции е „много трудна за разбиране ситуация“. „Никога не съм мислил, че политиците могат да вземат такива решения, които не правят чест на сериозни политически фигури“, добави Лавров.

„Той (проектът) е заплашен. Казах, че така или иначе ще се случи, въпреки всички тези заплахи. Първо, убеден съм, че европейците разбират техния търговски интерес. Второ, има интерес от гледна точка на осигуряването на дългосрочна енергийна сигурност. Трето, разбира се, те бяха унижени. Все пак се чуха мнения, включително от Берлин, което показва, че чувството за собствено достойнство сред нашите европейски партньори все още е запазено“, каза министърът.

Изданието припомня, че в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет, като задължи администрацията му да наложи санкции срещу изпълнители за изграждането на „Северен поток 2“ и „Турски поток“. След това швейцарската компания Allseas, която полага тръбите „Северен поток-2“, обяви спирането на строителството в териториалните води на Дания.

Според американската агенция S&P Global Platts Analytics, тази ситуация принуждава Русия да търси нови изпълнители, за да продължи работата. S&P счита кораба за полагане на тръби „Фортуна“, която се намира в германското пристанище Мукран на 60 морски мили от датския участък на газопровода, за най-вероятния претендент.

Но има техническа пречка за това – по искане на Копенхаген такива съдове трябва да имат динамична система за позициониране, която позволява автоматично да се задържат в положение чрез използване на двигатели и тласкачи. Фортуна не отговаря на тези изисквания.

Вторият кандидат за завършване на работата може да бъде корабът за полагане на тръби „Академик Черски“, който се управлява от флота на „Газпром“ и е оборудван с динамична система за позициониране. Но сега корабът е в пристанище Находка и ще може да пристигне в датски води едва два месеца по-късно.

Вестникът припомня, че по-рано компанията Nord Stream 2 обеща да завърши изграждането на газопровода през 2020 година. А руският вицепремиер Дмитрий Козак обяви, че газопроводът ще бъде пуснат в средата на следващата година. Сега обаче крайните срокове за завършване на строителството и въвеждане в експлоатация на „Северен поток-2“ може да се изместят до края на 2020 г., каза Игор Юшков, водещ експерт в Националния фонд за енергийна сигурност. Според него сега Русия има три плана, в съответствие с които е възможно да продължи работата по газопровода.

„План А“ е опит за лобиране на отлагането на налагането на санкциите срещу „Северен поток-2“ за 30 дни, което е допустимо от американското законодателство. Allseas започна да проучва този въпрос, въпреки че корабите му вече са напуснали строителната площадка “, каза Юшков пред вестника. Той добави, че през следващата седмица всички заинтересовани играчи ще се опитат да разберат подробностите за санкциите от Министерството на финансите на САЩ, въз основа на опита на ExxonMobil и купувачите на ирански петрол, които вече са получили подобни забавяния при изпълнение на договорите си.

„Но в този случай американците ще започнат да изискват отстъпки от Русия и Германия във всичко – от Сирия до Донбас. Затова трябва да помислим за това, което е по-малко болезнено за нас: да откажем сътрудничеството си с Allseas или да изпълним други изисквания на американците? “- каза Юшков.

„План Б“ е използването на собствени тръбополагащи кораби като „Фортуна“, „Академик Черски“ и някои други. Вярно, „Фортуна“ има технически ограничения, а „Академик Черски“ бездейства на пристанище Находка от октомври. Тогава санкциите срещу „Северен поток-2“ ще се прилагат и по отношение на „Газпром“, което може да доведе до изтласкване на руската компания от европейския пазар на газ“, коментира експертът.

„План В“ – да се потърси помощ от Китай. „Основният плюс на тази опция е, че Пекин традиционно игнорира американските санкции. Най-яркият пример е китайски кораб, полагащ енергомост от Кубан до Крим. Що се отнася до минусите, това е отдалеченото местоположение на китайските плавателни съдове и допълнителни разходи за заплащане на тяхната работа “, добави експертът.

Ако Русия не успее да изпълни „План А“ (тоест завършването на „Северен поток-2“ от швейцарската компания в рамките на 30 дни), крайните срокове за въвеждане в експлоатация на новия „Северен поток“ ще бъдат изместени до края на 2020 г., смята Юшков.

На същото мнение е и директорът на Институт за национална енергетика Сергей Правосудов. Според него изграждането на тръбопровода, който е 90% изграден при всички случаи ще бъде завършено. Единственият въпрос е времето на изпълнение на проекта.

„Най-лесният вариант е да се изгради „Северен поток-2“ самостоятелно. За да стане това, е необходима подмяна на оборудването с „Фортуна“, така че да отговаря напълно на изискванията за работа в териториалните води на Дания. Или да да бъде докаран „Академик Черски“ от Находка. Това е въпрос на време “, каза Правосудов пред вестник „Взгляд“.

В същото време, според експерта, евентуалното разширяване на санкциите срещу „Газпром“ няма да повлияе на окончателното изпълнение на „Северен поток-2“. „Да, има шанс за налагане на санкции срещу „Газпром“, но те най-вероятно ще засегнат следващите проекти. Например, ако една компания възнамерява да изгради подобни подводни тръбопроводи или „Северен поток 3“, обясни Правосудов.

Но във всеки случай руските компании трябва да разберат, че „санкционното въже ще бъде затегнато по-здраво и по-здраво“, казва Юшков. „Време е не само „Газпром“, но и други компании да предприемат подходящи защитни мерки. Например, да се откажат от операции в долари, защото те стават твърде рисковани и да преминат поне към еврото“, заключи Юшков.

Резултат с изображение за "Северен поток 2"                                               http://epicenter.bg/                                          https://svobodnoslovo.eu

ЕТИКЕТИ: World;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.