Къде са живели прадедите на днешните българи преди 2000 години? Част 2

22 Ноември, 2020
1 коментар

                           Обобщение

Разгледаните 7 хаплогрупи обхващат около 90% от българите. Дори и да нямахме никакви данни от древни ДНК, можехме да отбележим следния факт: поне 90% от днешните българи по бащина линия имат произход, подобен на албанците, гърците и румънците, които пък са считани за наследници на хора, живели на Балканите преди 2000 години. Този процент всъщност трябва да е и по-висок, ако разгледаме и други хаплогрупи на Y-хромозомата.

Не съм разгледал данните за хаплогрупите по майчина линия — това може да е предмет на следваща статия. Трябва да се отбележи обаче, че едно известно изследване е работило с mtDNA от останки на хора, считани без съмнение за „прабългари“ — Mitochondrial DNA Suggests a Western Eurasian Origin for Ancient (Proto-) Bulgarians. Резултатите са, че 13 индивида принадлежат към 10 mtDNA хаплогрупи: H, H1, H5, H13, HV1, J, J1, T, T2 и U3. Всички те се срещат сред индивидите, живеели в югоизточна Европа преди няколко хилядолетия, публикувани от Mathieson et al. Следователно, 100% от изследваните 13 „прабългари“ по майчина линия имат произход, подобен на живелите по нашите земи преди хилядолетия.

Не съм разгледал данните от автозомна ДНК. При тях обаче е повече от ясно, че българите са близки роднини на другите балканци, като албанци, гърци и румънци. Повече информация тук.

Съществува обширно изследване, комбинирало данни от Y-DNA, mtDNA и atDNA за много етнически групи, включително българи — Genetic Heritage of the Balto-Slavic Speaking Populations: A Synthesis of Autosomal, Mitochondrial and Y-Chromosomal Data. И по Y-DNA, mtDNA и atDNA българите са близки роднини на албанци, гърци и румънци.

Древните ДНК данни също ни дават основание да твърдим, че днешните българи до много голяма степен са генетически наследници на хора, които са живели на Балканите преди 2000 и повече години.

                                                                                               Автор: Никола Църцаров

Дискусията продължава в „сериозния“ форум, въпреки че вече и там няма гориво. Кратко резюме на откритията, споделени от „експертите“:

1. Администратор genefan и потребител jingiby не приемат автохтонната теория (каквото и да разбират под това), като последният призовава, че е крайно време да спре да се говори за прабългари, славяни и траки като участници в българския етногенезис. Специално администраторката genefan, която тук възразяваше на тракийския принос (какъвто беше обобщен в горната статия), в едно от последните си мнения там категорично отхвърля прабългарския принос (макар да ни пращаше да търсим корените си в степите и Централна Азия). Не става ясно на какви генетически основания го прави, тъй като „единственото“ направено и публикувано изследване не потвърждава твърдението ѝ.

2. За оборването на автохтонната теория (каквото и да разбира под това) администратор genefan се допитва до авторитета на официалната историография – тази за участието на прабългари и славяни като единствени или основни участници в българския етногенезис. Въпреки че в същото време отрича такова участие, както отрича и тракийския принос.

3. След като изваждаме прабългарите, славяните и траките от българския етногенезис, „експертите“ от „сериозния“ форум пропускат да ни насочат към алтернативи. И се налага да гадаем дали търсят някакви екзотични (за нашите земи) хаплогрупи, според които българите са потомци на други народи, минавали тъдява: например авари, маджари, келтски гали, „германски“ готи, персийци отпреди Христа, анадолци…?! Каквото и да гадаем, „сериозните“ забравят да дадат генетически аргументи.

4. Понеже няма откъде да вземат такива аргументи, се налага да гадаем дали българите не са паднали случайно или умишлено от Марс.

5. Ако българите са дошли от Марс и са изключително близки генетични роднини с днешните гърци, албанци и румънци, би трябвало да приемем, че гърците, албанците и румънците също са марсиански колонисти.

И в крайна сметка, както и да го въртим и усукваме, пак стигаме до изводите в епохалния ми труд „Българите са лемурийци“. Из вечно актуалния ми опус магнум:

Да вземем думата ВСЕЛЕНА. Трябва ли изобщо да доказваме, че „вселена“ е изградена от българските думи В-СЕЛЕНА, сиреч „в село“? А щом Вселената е българско село, бая ще се озорим, преди да открием самата пра-пра-прабългарска столица в една далечна, далечна галактика, където са живели нашите междузвездни канове със светлинните си джедайски мечове.

Или както казваше един от малкото български историци, годни за научна работа:

 „Някои хора се чувстват длъжни да говорят все по-големи и по-големи абсурди, за да ни впечатлят със своята ученост.“ (Цитирано по памет.)                                                                                                                                                                               Стопанина

https://www.otizvora.com/2018/10/10253/kade-sa-zhiveli-pradedite-na-dneshnite-b/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Илия Бонев
23 Ноември, 2020 | 18:51
Напиши отговор
Оценка: 0
Да споделя и аз няколко абсурда, без да претендирам че съм "много учен". Докато българите се скитали по АЗиЯ, Япония, Австралия и къде ли още не, шумерите написали на глинени плочки линеарна писменост , открити при разкопки в Караново и Градешница, датирани 5- 5,5 хиляди години преди Христа. После шумерите се усетили за гафа и написали по- късно първата в света шумерска писменост датирана 4 хиляди години преди Христа. Разликата не е много голяма, някакви хиляда, хиляда и петстотин години. И за капак в пещера "Магура" на скалните рисунки са оцелели 27 букви от глаголицата написани много преди "шумерската" писменост. По-късно Ганчо Ценов който бил само "някакъв" професор в Берлинския Университет, написал своите исторически трудове за българската история които не са били одобрени за издаване в България. Официалната "история" на България и произхода на българите били вече написани от официалния историограф на Австро-Унгария, Шафарик и внука му Константин Иречек. И голямата загадка: Варненското златно златно съкровище. Изработено е извън българските земи и закупено от богати жители на Варненска цивилизация която загадъчно (умишлено удобно) изчезва. А такива подробности, че доказано златото е добито в рудници и отлято в работилници на древните Варненска и Старозагорска цивилизации не трябва да се обръща внимание.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.