В ОБЩИНАТА ПЪРВИ, А В СТРАНАТА?

12 Април, 2021
1 коментар

Пенчо Шапков – председателят на БСП в община Хисаря е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия. 

Двамата с Ива Вълчева са членове на Областния съвет на БСП и затова се обръщам към него с няколко въпроса:

- Г-н Шапков, как в тази епидемиологична обстановка, в предизборна кампания, в която нямаше събрания, митинги, концерти нито в града, нито по селата, успяхте да мобилизирате хората така, че да победите всички партии в общината на изборите за 45 - то Народно събрание?

- Г-жо Кирилова, всичко е въпрос на организация, която в изминалата кампания ние от БСП в община Хисаря успяхме да създадем. Спазвайки всички въведени мерки в течение на кампанията, мога да кажа, че успях да направя лична среща с повече от половината членове на нашата организация. Обсъдихме нашата платформа, какво предстои и как да мобилизираме повече хора, партийни членове и симпатизанти да гласуват. Смятам, че постигнатите резултати са задоволителни за нас.

- Погледнах резултатите за 17-ти Пловдивски избирателен район. Там първи са ГЕРБ-СДС с 31 683, а БСП е на второ място с 26 101 гласа, трета е партията на Трифонов, а четвърти са ДПС. Обърнах внимание, че „Републиканци за България“ са спечелили 2 243 гласа. Смятате ли, че Цветан Цветанов обърка изборите не само за ГЕРБ, а и за вашата партия? Или Трифонов дръпна към себе си гласовете на младите хора?

- Да ви призная, очаквах по-различни резултати от партията на Цветанов на национално ниво. Гласовете, които те взеха, няма как да са на БСП, защото идеологията и платформата на двете партии са коренно различни, а гласовете, които събраха, са основно на ГЕРБ, но за мое съжаление прекалено малко. Голямата изненада е партията на г-н Трифонов. Както знаете и в нашата община тя е втора политическа сила. Въпреки, че нямаха активна кампания „лице в лице“ или сериозен организационен екип на нашата територия, успяха да привлекат вота на младите хора, на негласуващите. Явно в тази кампания бе по-важно не какво предлагаш като политика, а по – скоро публичният образ на политиците. Нещо, което хората на г-н Трифонов успяха да наложат, въпреки да не се показваха в национален ефир.

- Изборите минаха. Резултатите са ясни. Как ще се държите вие и останалите четирима съветници по - нататък в Общинския съвет – с по - голямо самочувствие или с по - големи изисквания към Пенка Ганева като кмет на ГЕРБ?

- Нашата работа продължава, както до сега, защото тези избори не променят нищо в нашата община. В този мандат БСП категорично отстоява своята и на гражданите позиции по основни въпроси, не подкрепяме ирационалните решения за развитието награда, даваме конструктивни предложения. Г-жа Ганева управлява с комфорта на „удобно“ мнозинство, и за съжаление нашите предложения и становища по важни въпроси се подминават. Това, обаче, не ни обезсърчава, напротив - активно, от началото на този мандатна общинската власт ние се подготвяме за следващите избори.

- Сега да погледнем към София! Изпълнителното ви бюро подаде оставка като видя какви плачевни резултати имате в страната. Корнелия Нинова не иска да подаде оставка. Това израз на отговорност към партията ли е, или социалистически инат?

- Много е лесно да се иска оставка. Като се замисля и чрез вашата медия и на мен са ми искали оставката. За мен политическа отговорност не се носи само от един човек, а от екипа, с който ръководи. В този смисъл оставката трябва да е обща.

- Какво ще става по - нататък с БСП? Тази жена, която, както каза един ваш социолог от монолитна партия ви превърна в малка тъжна партия, заслужава ли да е начело? Човек с достойнство би си отишъл не само от ръководството на партията при такъв резултат, а и би се отказал от парламента!

- Не е важно колко силно можеш да удариш, а колко удара можеш да понесеш, да се изправиш и да продължиш напред. БСП е понасяла не малко тежки удари през годините, но нашата партия никога не е била лидерска и поради тази причина винаги сме се изправяли по-силни.
Корнелия Нинова се опитва да ръководи по по-различен начин, но очаквам този курс да бъде сменен. Относно нейната лична отговорност, нека тя да отговаря за себе си.

- Кога по вашия устав може да си отиде Нинова?

- По всяко едно време на мандата, като начините за това са описани подробно в чл. 17 на Устава ни.

- Ние с вас сме си говорили, че Корнелия Нинова от януари до сега не даде ясно становище ще подкрепи ли президента Радев за втори мандат. Това какво означава – че БСП ще има друга кандидатура? Хайде, кажете, вие ходите в София и знаете какво мислят важните хора в БСП!

- Не сте права, някак си между другото, в края на кампанията, тя каза, че ще подкрепи Президента Радев,но това беше безвъзвратно късно, защото тази подкрепа трябваше да бъде ясно изразена още в момента, в който той заяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Тази нейна грешка, според мен, допринесе и за лошите резултатина БСП на национално ниво. Като цяло, всички в ръководството на БСП, както и партийните членове подкрепят Президента. По - интересното за мен е дали той вече иска нашата подкрепа.


- Г-н Шапков, вие сте човек, с който може да се води диалог. Това личи в местния Общински съвет. Но този един глас, който не ви достига за мнозинство със Социалистическа партия „Български път“, много ви пречи да осъществявате вашите идеи. Само един пример: хората искат да правите заседанията си в залата, за да влизат и да гледат. След като гласувахме в момент, в който корона вирусът поразява най - много хора, как така да не можете да проведете една сесия заедно, спазвайки мерките за безопасност?

- Извинявам се, г-жо Кирилова, проблем е, когато хората декларират, че искат да идват на заседанията на Общинския съвет, а де факто се оказва, че е много по - лесно да стоиш скрит зад някой псевдоним и да пишеш по сайтове и форуми, отколкото да дойдеш по време на сесия и да изразиш своята гражданска позиция. Промяна може да има в нашата община и държава единствено, когато има силно гражданско общество, което не е подстрекавано от различни партии и организации, а хората търсят сметка на всеки един политик за начина, по който гласува и се държи. 

 Иначе, да, подкрепяме желанието на част от останалите съветници сесиите да бъдат в залата на Общинския съвет, защото така диалогът е много по-конструктивен, поне на мен ми се иска да е така.
БСП ще участваме и ако следващото заседание бъде отново онлайн, защото това е наша отговорност към жителитена общината и ангажимент като съветници.

- Да се върнем отново в община Хисаря! Ще попитате ли на следващата сесия кмета на общината – инж. Ганева как е работила общината в предизборната агитация и сега, седмица след изборите с правителство, което ясно заяви, че няма да бъде одобрено от новите народни представители?

 Внася ли общината европейски проекти, идват ли пари за капиталови разходи, или администрацията ходи на работа само за заплатите си? 

Ще попитате ли защо бяха закрити кухните за децата, а мнозинството в Общинския съвет одобри предложението и да се вземат над 5 милиона заем?

- Смятам, че въпросите ви са много разнопосочни. На първия от личен опит мога да отговоря. Няколкократно ходих в общината по различни въпроси и по време на предизборната кампания служителите в общинската администрация си вършеха своята работа и не съм видял някой от тях да се занимава с агитация. 

Относно новото правителство: 

По мое мнение тепърва ще става интересно, защото ще бъдат направени опити за реализацията му от една или друга партия, но това няма да е особено лесна задача. Ако пък вземе да се сформира много бързо, ще паднат доста маски.

Въпросът с детските кухни сме го коментирали многократно не само в залата на Общинския съвет, но и с персонала на детските градини и с гражданите. За съжаление, по информация, която имам, се оказахме прави, че качеството няма да отговаря на очакванията. Нека не забравяме и социалния ефект от съкращаването на персонала. Понякога управляващите се скъпят за дребните неща, а когато става въпрос за големи проекти, са готови да действат. За момента е одобрено само намерението за вземане на кредит от 5 милиона лева. Надявам се, това да не се случи, особено в частта за ремонт на старата Момина баня, защото според моите сметки този проект в никакъв случай няма да е рентабилен за общината.

- Накрая можете да благодарите на вашите избиратели! Давам Ви възможност.

- Благодаря за предоставената ми възможност. Аз вече благодарих много пъти през изминалата седмица на хората, които ни повярваха и подкрепиха. Обаче, особена БЛАГОДАРНОСТ искам да поднеса на членовете на СИК от БСП, за тяхната отдаденост и добре свършена работа по време на изборите. Ако не бяха те, резултатите можеше и да са по-различни. Благодаря им за това, че въпреки, че се прибраха в понеделник в късния следобед, не са се оплаквали, защото са наистина отговорни хора. Но заради тях и всички останали членове на СИК по време на изборите, е наложително да се предприемат спешни мерки с промени на Изборния кодекс, за да може това изтезание веднъж завинаги да се прекрати!

                          Въпросите зададе Ирина Кирилова

                                                                                                ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Гласувал за БСП
13 Април, 2021 | 12:17
Напиши отговор
Оценка: -1  +5
Браво, Пенчо! Умно си отговорил!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.