НА КОГО Е НОВАТА БАЛНЕОЛЕЧЕБНИЦА В ХИСАРЯ?

13 Юли, 2017
22 коментара

Image title

Image title

Image title

Image title

      Да искат Новата балнеолечебница да стане общинска, не е от вчера. Започвам   от  юли 2006 година, когато инж. Вълко Макавеев, Пено Бойновски и народният представител Пламен Славов отиват на среща с проф. Гайдарски. На срещата присъства и Ченко Чалъков – изпълнителен директор на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс.

     Инж. Макавеев поставя сериозно въпроса за баните в Хисаря, които не работят, и изявява желанието на общината да станат общински. Проф. Гайдарски обещава до края на 2006 година да има нов проект, който да се осъществи с европейски пари. Тогава инж. Макавеев поставя въпроса за Новата балнеолечебница и  пита има ли надежда в тази база да  идват на пансионат почиващи. После си тръгват и Новата балнеолечебница, която привличаше толкова почиващи, остава да чака решение на Министерството на здравеопазването.

    Идва 2011 година.  През март инж. Георги Пирянков и Бойко Гавраилов пишат писмо до министър - председателя на България – Бойко Борисов. В него обосновават искането си баните да станат общински, тъй като се намират в общинските паркове, построени са с помощта на цялото население и т. н.  Предлагат два варианта – да се дадат безвъзмездно, или чрез продажба на остатъчна стойност.Те искат с решение на Министерския съвет да бъдат дадени на общината „Свежест”, „Русалка”, „Топлица” и „Бистрица”. Министър- председателят наистина поставя въпроса  на заседание на Министерския съвет, но на община Хисаря е дадена само банята извън  крепостната стена – „Свежест”.

    Тичането на общинарите продължава, докато на среща с Ченко Чолаков и министър Желев се изяснява въпроса за земята, на която е построена новата балнеолечебница. И общината успява да докаже, че е общинска и да вземе над 200 хил. лв. за тази земя. С тези пари общината купува старата Момина баня, ремонтира я и така става  собственик. Разбира се, това става с решение на Общинския съвет.

    Днес Новата балнеолечебница продължава да губи от красотата си всеки ден. Една сграда, която всъщност виси във въздуха, защото земята под нея е на общината.

    Връзката ми със Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс за мой късмет стана с дама, която съобщи на д-р Светия Туджаров, че една журналистка от хисарски сайт се интерисува от съдбата на Новата балнеолечебница.

  • Да пита директора в Хисаря – каза бързо старият ръководител на Специализирани болници в Хисаря.

Тогава потърсих човек, който може да ми отговори в Министерството на здравеопазването. Казаха ми да търся директора по собствеността. Тя пък веднага ме препрати в пресцентъра да си задам въпросите, та ще видят какви са те и.... аз да чакам. Свързах се и с пресцентъра. Обясних всичко и те ми казаха да изпратя въпросите, пък те ще видят в кой отдел ще ги предадат. А дали ще получа отговор? Веднага ги написах и след пет минути ги изпратих като обясних за какво става дума.

  • Какво ще стане с тази сграда, която всъщност е на ничия земя?

  • Има ли намерение  Министерството на здравеопазването да я стопанисва?

  • Има ли намерение да я даде на концесия?

  • Има ли намерение да я продава?

  • Къде в плановете на министерството се нарима тази хисарска балнеолечебница?

Естествено, свързах се и с д-р Иван Дончев, който  временно  е директор  на Специализирани болници за рехабилитация – Хисаря.

  • Трябва да се видим! – каза той.

И докато чаках да се уреди срещата с д-р Дончев и да получа отговор от Министерството на здравеопазването, отворих Предизборен вестник на Партия на зелените от октомври 2015 година. Издаден преди изборите за местна власт, в него е поместена програмата на партията. И чета:

„Изместване на общинската администрация в сградата на „Новата баня” в Хисаря.

   Това изречение ме кара да направя заключение, че и до днес мислят така.  Направих връзка  с  хора от Партия на зелените  и се потвърди, че според тях Новата балнеолечебница става само за администрация на общината. Дали така мислят собствениците , ще се разбере, когато получа отговор.

    Но дните минават, а отговор не идва от Министерството на здравеопазването.

     А в това време е обявен конкурс за директор в Хисаря. Документите се приемаха до 11 юли 2017 година. За да участват в конкурса, кандидатите трябва да  бъдат магистри по медицина и с квалификация по здравен менджмънт, или магистър по икономика и управление и с придобита образователна или научна степен, или преминато обчучение за повишаване на квалификацията. Да имат три години професионален управленски стаж в системата на здравиопазването. Сред седемте документа се иска писмена разработка на тема: „ Икономическо състояние, начини на финансиране и стратегия за развитие на филиала за следващите три години.”

 Кандидатът, спечелил конкурса, ще  бъде назначен в Хисаря за три години.  Допуснатите кандидати по документи и събеседването  с тях ще се проведе на 14 юли 2017 година в  Централния офис на СБР – НК - София

    Затова д-р Дончев не му е до отговор на въпроси за Новата балнеолечебница, защото ще участва в конкурса за директор – научих  от източник, близък до него.

    Ще чакаме да мине конкурсът и ще говорим с този, който бъде назначен. А в това време читателите ще коментират и от коментарите можем да научим нещо ново. И ще видим дали и Министерството на здравеопазването не чака да мине конкурсът, та да му е по- лесно да отговори на въпорсите ни чрез новия директор.

Ирина Кирилова                                                                                                ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: BG;

Коментари

Анонимен
#1 от за банята и още нещо
13 Юли, 2017 | 09:57
Напиши отговор
Оценка: -4  +18
Дрън-дрън, ярина! Тези от общината нали си дават сметка, че ако се нанесат в тази разточително и безобразно огромна сграда няма да могат да и платят тока и отоплението с мижавия си бюджет. Партията на зелените, чиито лидери са хора от миналото явно не се отърсия от мегаломанията. Кмета ще е в кабинето на главния лекар, Общинския съвет ще заседава в мъжкия басейн, заместник кмета ще е при главната сестра и т.н. Твърде необмислена идея. Ако тази сграда беше толкова функционална и лесна за поддържане, досега да бяха я продали. Земята определено не е ничия, защото в самата статия е написано, че е била общинска, но вече не е. Така че сградата не е висяща. Балнеолечебницата е един символ на мегаломанията, който просто трябва да бъде премахнат. Сградата да се събори и да си върне старото предназначение ПАРК. След толкова години саморазрушаване и мотаене на всички е ясно, че такива сгради с такава скъпа поддръжка са безвъзвратно в миналото. Някой само да изчисли колко трябва да струва един билет за вход, за да се изплати отоплението, тока, докарването на водата до банята, амортизацията на сграда, заплатите на персонала, данък сгради, такса смет, ами задължителния ремонт преди експлоатация? Видяла бълхата, че подковават вола и вдигнала крак. Тези приказки за общински бани са басни за наивници. Тя старата баня едва крета, та и този мастодонт, моля ви! Тази баня става за всичко друго но не и за администрация.Ако ставаше за нещо, досега да са го направили.
Анонимен
#2 от Споко!
13 Юли, 2017 | 11:22
Напиши отговор
Оценка: -1  +19
Едва ли ще местят Общината. То както е тръгнало в скоро време ще си останат пО-своите - кметиците, секретаря и нагаждачите дето ги уредиха с работно място, повечето от останалите вече напуснаха, другите не се знае докога ще изтърпят, та толкова голяма сграда не им трябва, две-три стаички ще им стигнат. Пък и ако планираха да се местят, нямаше кметицата да започне масов ремонт в двора на общината, който едва ли и тя самата може да обясни защо е толкова наложителен. Да сменяш не само счупени и криви плочки, ами всички поголовно, макар че в града има тротоари дето реват за смяна на плочки и такива дето хич плочки нямат е меко казано глупаво. Нали пари няма - що не смениха само крайно наложащите плочки? Ще й се на нея да ходи по жълти павета май....
Анонимен
#3 от govori
13 Юли, 2017 | 12:26
Напиши отговор
Оценка: -1  +11
По- важно е сегашните управляващи при кого са били на разговор за новата баня. С министър ли са се срещали, с депутат ли, който да им е помогнал, и как ще я получат? Безвъзмездно ли? То мина това време. Сега нещата опират до пари. Та като я искат за администрация, как ще я купят? Пък да вземат да кажат като дадоха банята под наем - тази извън стената, колко е печалбата? Тия хора, ако трябва да отговарят на въпросите, които не са решили за почти две години, ще потекат реки от еленергия. Как ние, читателите усещаме всичко, а те - не действат. Да не би пък този общински двор да го оправят по проект? Всичко Мара втасала, само това не оправила.Ето ви 4 въпроса от мен. Говори, говори...
Анонимен
#4 от Теляка
13 Юли, 2017 | 15:07
Напиши отговор
Оценка: +1
Ох, баня! Ох, кеф! Селската баня - голям кеф! Само някой от управляващите да не изпусне сапуна накрая
Анонимен
#5 от oioip
13 Юли, 2017 | 16:16
Напиши отговор
Оценка: +6
Въпроса не е в местенето на администрацията, а в това, че една прекрасна сграда е оставена от Министерството на здравеопазването да рухне. То този Национален комплекс - рехабилитационни болници е на МЗ. То и у дома има за ремонт, но гледам да не се натрупва. А тя, тази красавица бе оставена така и сага какво виждаме на снимките - ръжда и израстнали дървета върху строеното. Кой носи отговорността се пита? Четем, че Пирянков действал, направил нещо. А двете Пенкини?
Анонимен
#6 от Хаха
13 Юли, 2017 | 18:10
Напиши отговор
Оценка: +14
Какво ще местят тези смешници ,те на центъра колонадата един мандат няма да им стигне да я направят та община ще местят.Изкарайте им предизборния вестник и вижте какво са обещали и какво са изпълнили-нагласени конкурси, единия за секретар,които не може да работи на компютър и назначения на роднини и семейни приятели.Пълно безхаберие и некадърност,такова информационно затъмнение не е имало и през комунизма.Ако греша, някой да ме поправи, а тези не четат ли какво мислят хората за тях,не чуват ли какво се говори из града-че това е най слабото управление на Хисаря !?
Анонимен
#7 от хо хо
14 Юли, 2017 | 10:05
Напиши отговор
Оценка: +7
Така наречената Нова баня, строена през шейсетте години на миналия век е паметник на безхаберието и безстопанствеността. Още преди промените беше доказано, че тя нито може да се издържа, нито е ефективна, нито е икономически и всякак издържана. Старите бани (вижте римските терми) са построени до или върху изворите. И онези бани са огрмомни, но вижде как са се водоснабдявали,отоплявали,осветявали и функционирали, а до тази водата отива по водопровод с помпи. До тук с функционалността. Като влезеш вътре, попадаш в едни огромни , трудни за възприемане фоайета, безкрайни коридори,стълбища като в дворец. Човек губи представа къде се намира, дали в баня или в представителна сграда. Все едно сградата е строена заради фоаетата и коридорите, а не за баня, каквато си е всъщност. За онези години добре, но днес? След толкова години бездействия някой знае ли тази сграда в какво състояние е? То е лесно де се пишат програми, да се издигат лозунги, да се веят байраци, а накрая сметката да я плаща друг! Мина това време, май! Ако беше изгодно, мислите ли, че нямаше да има инвестиционен интерес? Така че некадърната община да си върши доколкото има капацитет своята работа, а банята да си я остави на природата. Тя си знае работата.
Анонимен
#8 от По чие време се строи тази баня?
14 Юли, 2017 | 12:10
Напиши отговор
Оценка: +4
НЕ МОЖЕ ДА НЯМА НЯКОЙ ОТ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ХИСАРЯ ОТ ТОГАВА, КОГАТО СЕ Е СТРОЯЛА ТАЗИ БАЛНЕОЛЕЧЕБНИЦА. СИГУРНО ЗНАЕ КОЛКО Е СТРУВАЛА НА ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА УВЕЛИЧИ АВТОРИТЕТА НА ГРАДА. ДЕ ГО СЕГА АВТОРИТЕТЪТ? Природата, че ще я довърши е ясно, но нали държавата губи, а общината за баня ли да мисли, като няма общински плаж.
Анонимен
#9 от Гражданин
14 Юли, 2017 | 14:55
Напиши отговор
Оценка: -1  +7
Аман от глупаци, значи ! Когато е строена тази баня, половината минерална вода на Хисар е изтичала в деретата, а половината от почиващите са били по квартири ! Хората идваха НА БАНЯ, а начинът на ползване на минералната вода беше съвсем различен от сега. Сега има предостатъчно хотели за които водата НЕ СТИГА ! Освен това подръжката и разходите на една такава баня са огромни в сравнение с приходите от билети. Освен ако входа не е 20 лв минимум. Кой ще даде 20 лв за едно "къпане" в селската баня ? Кметове и кметици ви лъжат 30 години, а вие ги зяпате в устите и преглъщате ! Глупаци.
Анонимен
#10 от Селянин
14 Юли, 2017 | 15:24
Напиши отговор
Оценка: -2  +4
"Тичането на общинарите продължава, докато на среща с Ченко Чолаков и министър Желев се изяснява въпроса за земята, на която е построена новата балнеолечебница. И общината успява да докаже, че е общинска и да вземе над 200 хил. лв. за тази земя. С тези пари общината купува старата Момина баня, ремонтира я и така става собственик. Разбира се, това става с решение на Общинския съвет. Днес Новата балнеолечебница продължава да губи от красотата си всеки ден. Една сграда, която всъщност виси във въздуха, защото земята под нея е на общината." А, сега ми кажете как да не я цункаш журналистката! Първо земята се оказва общинска.Второ на нейната стойност е купена старата баня.Трето - земята пак се оказа общинска. Това не е толкова важно,защото банята се руши. Кой я е строил не е важно?Защо е строена е ясно, но защо така е строена няма кого да питаме вече. Такова е било заданието. Голяма баня за голямо село и да се вижда отдалече. Макар, че хората отдавна са казали, че баня и клозет се строят в дере и близо до вода(справка римските и турските бани).Помните ли, че по едно време стола работеше като ресторант и го държаха Мавров и Петко ченгето днешния секретар.Щом са го зарязали явно са нямали кяр или пък са били некадърни да го въртят. Тази баня, че няма да я бъде е повече от ясно, ами да вземат да я бутнат и да си възстановят парка, щото току виж някой ще я купи и ще избабани някой огромен хотел в паркова обстановка. Може да остане шадравана,Пенкина чешма,някой остатък от сградата като атракция.
Анонимен
#11 от Спомен
14 Юли, 2017 | 16:49
Напиши отговор
Оценка: +6
Умен селянин. Иначе за цункане журналистката е на почтена възраст. А пък банята е на Министерството на здравеопазването - Специализирани рехабилитационни болници - Национален комплекс - филиал Хисаря. Това стига, за да е ясно, че кабинети за физиотерапия няма да има, нито лечебна физкултура, нито масаж, нито семейни кабинки,нито срещи по красивите стълби. Всичко умира бавно, умира и сградата. А че не тръгна ресторанта, това е вярно. Но пък имаше едно новогодишно тържество на общината, то бяха хора, то бяха танци, то беше музика и Петров беше весел. А най- хубава беше Мария Пирянкова - тогава заместник- кмет.
Анонимен
#12 от Танас
15 Юли, 2017 | 00:30
Напиши отговор
Оценка: +3
Ох в тази голяма баня какво гонене на сапуна ще е .... Виждам гатьо си изпуснал сапуна и се навежда да го вземе и хоп калинката отзад му го подпрял. И така докато всички не се сапунишат добре.
Анонимен
#13 от Атанас
15 Юли, 2017 | 11:19
Напиши отговор
Оценка: +4
Ееех Танасе, Танасе за Гатьо незнам,но бачо Пено бая пъти изпусна сапуна,а и не само той ми и всички от неговата партия.Купувайте вазелин,че пак идат избори.
Анонимен
#14 от ьх
15 Юли, 2017 | 13:19
Напиши отговор
Оценка: +12
Абе не беше ли по времето на Жилов и Мария започнат надлеза? А сега гледам , че го има и в програмата на партия на зелените да се продължи работата по него. Хората измислиха летящи коли, ние ще загробваме нови милиони.
Анонимен
#15 от А на кого е Градският Минерален плаж ?
17 Юли, 2017 | 11:08
Напиши отговор
Оценка: +6
От две съобщения на сайта на общината се вижда, че на търга са участвали "свързани" фирми ( на един и същи собственик ) като дори имената на фирмите са почти еднакви !!! Каква ще е съдбата на плажа и кой ще е новият концесионер ? А дали "търг" в кавички е правилно да се изписва ...?
Анонимен
#16 от Фики Прическата
18 Юли, 2017 | 03:20
Напиши отговор
Оценка: +3
Ще ги преместя аз, но нека първо да е купя, и да направя един хубав затвор, че тези олигофрени от общината това заслужават заради своето безхаберие !!!
Анонимен
#17 от Призрак
18 Юли, 2017 | 09:07
Напиши отговор
Оценка: +9
Днес щяло да има сесия на общинския съвет, сайта на общината е заспал на дата 20.06 по дневен ред, по взети решения спи от април месец!!!! Гатьооо, прозрачност обещаваше, информираност на гражданите, какво стана, бе момче?! Един сайт не можете да поддържате актуален, ние други работи от теб очакваме......
Анонимен
#18 от Позор
18 Юли, 2017 | 09:12
Напиши отговор
Оценка: +12
"Дела трябват, не думи"-пишеше на Дойкова по плакатите...Бедни ми, бедни, Апостоле... Днес - ни дела, ни думи. Тиня, човече. В която вирее само себичността им! Нищо не става от тях!
Анонимен
#19 от запознат по въпроса
19 Юли, 2017 | 11:51
Напиши отговор
Оценка: +4
Сградата е собственост на Специализирани болници за рехабилитация . Д-р Тужаров беше сменен неочаквано от длъжността си , 2 месеца преди да му изтече мандата. Д-р Дончев удобно се настани в креслото на управител на СБР - Хисар и вече 7-8 месеца получава 2000 лв заплата и бонуси на всяко тримесечие. Едновременно с това работи като кардиолог. Естествено назначението е по партийна линия, интересно чий партийни интереси обслужва в момента? На ГЕРБ или собствените си? Ако е вярно и това, че д-р Дончев се самопредложил / и си платил/ за длъжността Директор на СБР - Хисар , интересно какво следва по-нататък?
Анонимен
#20 от за Дончев
20 Юли, 2017 | 09:55
Напиши отговор
Оценка: +3
Чакаме резултатите от конкурса, проведен в София. Да видим дали ще остане на тази длъжност. Грешите партията. И пише в статията, че сградата е на СБР. По Туджарово време се ремонтриа една друга сграда , която трябваше да се превърне в болница - онази срещу санаториума на МВР. Ах...
Анонимен
#21 от Оракула от Делфи
05 Август, 2017 | 15:29
Напиши отговор
Оценка: +1
Абе то, не е само тази сграда" Голямата баня","УБО" стои на трупчета от години, явно е поръчано от някой да го баталясат. "Детски санаториум" на Велко пенсията, пуста, съседната сграда ,изпраха някой мильони и пуста," МВР" санаториума на самотек," Военния" на самотек, е тук там донесат някое прасе , та се облажи и оживи Управителя... "Профсъюзи" , "Трудещи се селяни" , сграден фонд за много мильони ...? Колко ли струва на гражданите на РБ да ги подържат всички тези партийни хранилки?
Анонимен
#22 от от Хисар
06 Септември, 2017 | 12:51
Напиши отговор
Оценка: 0
Сега ще отговори новият управител - Илинка Пирянкова. Тази жена не можа да прости на д-р Дончев ,че я спря да краде и да си развява байрака както при онзи курортист - Тужаров. Не престана да плюе и пише доноси срещу един млад и кадърен лекар докато го изгони и се настани на неговото место. Само,че не е виновна тя . Вината е на онези в София.Как може да повярват на най- крадливото същество.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.