ЛИЧНО МНЕНИЕ

24 Януари, 2021
16 коментара

ХИСАРЯ е един от планово изградените в древността римски градове по обща квадратна схема - акала на Castra/ типичните военни лагери/. 

На форума се пресичат двете главни улици на града. Кардо –северно- южна акса и Декуманос –източно- западна акса и завършват с внушителни порти на крепостната стена. Всички останали улици са успоредни на тях. Този принцип при строителство на древния Диоклецианополис не е спазен, което е видно от разминаването в разположението на източната и западна порти. 

Някакво обстоятелство не е позволило да се приложи класическото спазване на това правило и е наложило изграждането на западната порта да бъде изместено на второстепенна улица. Разминаването с оста на източната порта е близо 200 метра. Това не е случайно и за грешка на проектанти и строители въобще не допускам съмнение. 

Моето лично мнение като строителен инженер е, че това обстоятелство е породено от релефни или специфични фортификационни изисквания. Малко хора знаят за съществуването на подземния тунел, построен в началото на първото хилядолетие, свързващ изворите при баня Русалка извън крепостта с изворите при римските терми в крепостта. Още по - малко са тези, които са имали възможност да се придвижат по този тунел, който и днес функционира. Дължината му е около 160 м., а височината приблизително 160 см. За точност не претендирам. 

Минавал съм по него в края на 50-те години на ХХ век. Баща ми с група строители полагаха каменинови тръби по пода на тунела, тъй като до този момент минералната вода течеше по облицованото дъно с характерните за онзи период тухли , което си е римски патент. При извършването на изкопни работи на основите за строителство на хотел „Си Конфорт“, под който минава трасето на въпросния тунел, бях впечатлен от състава на изкопаната земна маса. 

На дълбочина около 4,5 м. се появиха речни камъни, примесени с баластра и речен пясък, видими следи от насипни работи – факт, подсказващ, че тунелът не е прокопаван, а е построен по открито трасе. Допускам, че изграждането на този подземен колектор е имал и друго предназначение – таен изход за евакуация при критични ситуации, или специални операции в тила на нападателите. 

Може би е съществувала връзка с голямата административна сграда, която е на метри от тунела, който вероятно е прекъснат при строителството на баня „Свежест“ и „Топлица“ в края на XIX век. Римляните са ползвали естествената природна даденост на терена. Коритото на протичащото от възвишението „Св. Георги“ дере очевидно е минавало и пред баня „Топлица“ с продължение на юг под нивото на днешната водопийна ,,Момина сълза“ и под ново откритата порта от юг. 

Дъното на това корито е естествената основа, върху която са построени самите терми, факт очевиден от извършените към момента архиологически проучвания на комплекса. Минералните извори милиони години свободно са изливали горещите си води в това корито. Подобни примери и до днес могат да се констатират по поречието на нашите дерета южно от Хисаря. 

За нуждите на този огромен за времето си комплекс римляните са обхванали гравитачно всичките извори по трасето и в събирателната точка на най - ниска кота са заложили основите на това, което се разкрива днес пред нас. Отводняването на термите също е гарантирано гравитачно с изграден колектор по дъното на съществуващото дере. Това се потвърди при извършване на изкопни работи за отводняване на термите през 2005 година. При изкоп с дълбочина 3,5 м. обрушванията буквално следваха багера. Наложи се промяна на технологията като се приложи без изкопен хоризонтален сондаж на предполагаемото ниво. По време на този изкоп по думите на д-р. Маджаров бе открита масивна част от уникална керамична канализационна шахта, което потвърждава още един от елементите на моята теза. 

Следващият факт, потвърждаващ наличието на съществуващо речно корито в миналото, бяха огромните морени, с които е било укрепено заустването на обратните води от термите по ската южно от ново откритата порта. Морени в околностите на Хисаря колкото искаш и сега. Несъмнено преди 2000 години са били в изобилие, но такова струпване на това място е дело на човека. Целта е една - укрепване на ската под колектора и крепостната стена с портата. Не случайно в близост е изградена и бойна кула. 

През годините с изграждането на пътя за „Славеев дол“ и пешеходното стълбище за римската гробница тези морени бяха затрупани. Изобилието на вода от колектора в началото на ХХ век поражда идея в наш съгражданин да изгради едно от първите механични съоръжения за нуждите в бита, прословутия в миналото Керимов дарак. Сградата съществуваше до края на седемдесетте години на миналото столетие. Към настоящия момент от него е останало само полусрутеното пешеходно мостче над потока от минерална вода. 

 Като заключение считам, че изграждането, местоположението на термите и водната деривация са причина за асиметричното разположение на западната порта. За укрепване и защита на западната крепостна стена римляните извършват корекция на коритото на дерето, свързват го с изкопаването на огромен двускатен ров, достигащ ширина до 150 м. и денивелация около 20 м. спрямо условната кота нула на крепостта със съществуващото корито след юго-западната кула на крепостта. Подобно корито с тези размери по естествен път безводното пресъхващо поточе със своята малка водосъбирателна площ едва ли би формирало поройни водни потоци. Тази площ и сега е толкова, колкото е била и преди 2000 години. 

По поречието липсват характерните отсечени брегове от въздействие на бурни води. По този начин римляните създават допълнително препятствие пред нашествениците. Огромното количество изкопана земна маса е необходимия материал за производство на тухли и разнообразни керамични елементи за отопление, покривни покрития и водопроводни изделия. Съставът на почвата в района на Хисаря е подходящ за тази цел.

 Много от домовете в Хисаря през петдесетте години на миналия век сe строяха с тухли, печени на място. Мога да посоча примери, но считам, че не е необходимо. 

От изложеното до тук за мен е важно, че намерих отговор на въпроси, които съм задавал и са оставали без отговор или пренебрегвани. Хората по света от един опожарен камък пишат история, а ние при действащо съоръжение почти на 2000 години, надживяло величието и падението на римската, византийската и османската империя, почти не споменаваме. 

Мога да изтъкна още аргументи в подкрепа на моите съждения на тази тема. Не съм археолог, моята инженерна професия борави само с факти и точни разчети.

                                      За Тракийски Свят (редактор - Ирина Кирилова), автор Вълко Макавеев

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Любопитен
25 Януари, 2021 | 18:10
Напиши отговор
Оценка: +8
"Си кофорт". Не се ли носеха слухове, че багерите са копали и бързо заравяли, за да не се намерят археологически находки и да спрат строжа?
Анонимен
#2 от до №1
26 Януари, 2021 | 13:29
Напиши отговор
Оценка: +12
Естествено че ще зариват, като знаят какво ги чака. На "Си комфорт" въобще не му е мястото в парка в центъра на археологическия град, престъпно е неговото появяване там. Заради него затвориха 2 от чешмите с най-голям дебит, за да има с какво да си пълнят басейна. Има ли вече ресторант в хотела или все още посетителите му се изхранват с готвена храна донесена от друго място. Не си заслужава категоризацията
Анонимен
#3 от Странно
26 Януари, 2021 | 14:52
Напиши отговор
Оценка: -1  +4
Нали щяха да го разпродават заради данъчни задължения?
Анонимен
#4 от До Вас
26 Януари, 2021 | 15:37
Напиши отговор
Оценка: +8
Чета Ви коментарите,да прави сте,но когато има избори,къде Ви е акъла?
Анонимен
#5 от До коментатор 2
26 Януари, 2021 | 16:26
Напиши отговор
Оценка: +11
Ей, след толкова години някой да каже , че на този хотел мястото не му е там. Закри стената, насред археологическия резерват, спря водата...Защо избираме съветници, които дават разрешение, пък и каква е тази администрация, която е дала документите.... грешките все си ги откриваме десетки години след като са допуснати.
Анонимен
#6 от Ирина
26 Януари, 2021 | 16:49
Напиши отговор
Оценка: -2  +5
Какво общо имат изборите с въпросите, които поставя инж. Макавеев? Сигурно вече се е наситил на избори и чака мнението на д-р Маджаров. А изборите - нека видим кои колко ще викат в тази пандемия и колко ще отидат в тази пандемия да гласуват. Представям си тъмна нощ, хора с маски чукат по вратите, ама никой не излиза. Събрания едва ли ще има в затворени помещения, освен ако не са на някоя поляна, предизборни слова по радио и телевизия няма, защото няма такива местни средства за информация, концерти няма да има, защото е студено... А кой ще се съгласи да бъде в секционна комисия като не знае кой до него е болен - това е друг въпрос. Той Найден Павлов го е страх заседание на Общинския съвет да направи, та го прави по интернет, а как ще се събират политическите сили да предлагат хора за комисии, наблюдатели и т. н.Знам аз кой обърка всичко, ама няма да му пиша името. Да си бере греховете като види колко процента са гласуващите. Хайде стига, че ще гледам Навални, може освен двореца на Путин до Черно море и на докторката в Ню Йорк да покаже още на някой милиардер. А се ядете тук с Б. Б. за някави си хилядарки...
Анонимен
#7 от до #6
27 Януари, 2021 | 11:00
Напиши отговор
Оценка: +9
отговор на #6 »
Не виждам въпроси, а съждения и лични мнения по определена тема. Съгласен съм с г-н Макавеев, че "Хората по света от един опожарен камък пишат история" или пък от някакъв мини зид или камък правят атракция, за която вземат такса за разглеждане. Тук нещата не са така и за жалост се оставят да се рушат. Хотели и къщи се строят над съоръжения и разкопки и Си комфорт не е единствения хотел. Ако тръгнете от старото кино до южната крепостна стена има няколко такива издълбани донякъде и зарязани, буренясали терени, на които вероятно е спряло строителството заради намерени археологии.
Анонимен
#8 от Гражданин
27 Януари, 2021 | 11:25
Напиши отговор
Оценка: +5
А г-н Макавеев нямаше ли общо именно със строежа на Си Комфорт, а?
Анонимен
#9 от Гражданин2
27 Януари, 2021 | 16:10
Напиши отговор
Оценка: +3
Май имаше офис в "Си конфорт".
Анонимен
#10 от Дамбулев:
27 Януари, 2021 | 16:54
Напиши отговор
Оценка: -17  +9
При такива коментари тази територия няма бъдеще.Никой не вижда по-далече от носа си.Вълко Макавеев се е опитал да даде едно инженерно обяснение на разминаване в стандартите на римското строителство. Какви съветници, какви избори!? Дребен провинциален битовизъм!!!
Анонимен
#11 от Запознат
27 Януари, 2021 | 20:50
Напиши отговор
Оценка: -1  +8
Дойде време всеки да си получи заслуженото! ! !
Анонимен
#12 от До г-н Дамбулев
27 Януари, 2021 | 21:34
Напиши отговор
Оценка: -8  +17
Г-н Дамбулев, ако нямаше свободни избори, ти нямаше да бъдеш адвокат на Общинския съвет преди години. И Вълко Макавеев нямаше да може да изкаже свободно мнението си за римската инженерна мисъл, без разрешението на БКП. Тази територия е за свободни хора, които могат да пишат това, което мислят , но това не пречи да пишат и зависими от милионери. Дребен провинциален битовизъм, а? Интересно е кои от съветниците ни знаят колко декара е крепостната римска стена, къде се намират казармите и могат ли да кажат едно стихотворение наизуст на Христо Ботев, на Никола Вапцаров, на Дамян Дамянов..?Те влизат ли в твоето определение за провинциален битовизъм? Или може би са чели Омар Хайям като Макавев или "Цивилизацията" на Кенет Кларк като мен? Добре дошъл, г-н Дамбулев, в територията на свободното слово!
Анонимен
#13 от гражданин3
28 Януари, 2021 | 12:34
Напиши отговор
Оценка: +9
Сега ,като избрахме Пена за Кмет с уравляващото мнозинство на калинката и след като усвоиха всички парици от проектите на Дойкова, дойде времето и на Иван -Царя.Орязаха дърветата пред къщата му, сга пък щели да прокопат целият център за да му сложат осветление пред нея.Нищо по различно от самозабравили се КОМУНИСТИ И ДОНОСНИЦИ!
Анонимен
#14 от Проверил
28 Януари, 2021 | 16:32
Напиши отговор
Оценка: +4
Оказало се е, че кабелът, който е в земята и е на 50 години, е накъсан. Ще разкопават, ще го сменят с нов, за да светнат лампите от центъра до "Бърза помощ".
Анонимен
#15 от данъкоплатец
28 Януари, 2021 | 20:02
Напиши отговор
Оценка: -1  +7
Браво на Общината. Намерила е пари да смени кабела до Бърза помощ, въпреки кризата, намалените данъци и такси на калинката и кощилаков.
Анонимен
#16 от ?
01 Февруари, 2021 | 14:15
Напиши отговор
Оценка: +1
отговор на #14 »
Къде видя че е разкопано към Бърза помощ?
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.