ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ.... Хисаря

26 Август, 2019
9 коментара

   Басня с продължение...

 Голяма бърканица стана в общинската гора. Така се разхвърчаха папагалите, че накрая птиците и животните се объркаха кой на кого е, кой с кого ще лети, кой с какъв цвят ще сяда на трона. Нали след два месеца щяха да избират горски съвет и господар на трона, сега се оглеждаха и си пееха едно на друго като въртяха глави ту наляво - ту надясно. Но имаше папагали и в средата. Та от там дойде бърканицата. Само червените папагали се събраха на ято, та определиха червена  дългопера папагалка да бъде  техният претендент за горския трон. Тя ръководеше горския съвет при сегашното управление на общинската гора и не беше папагала на червения козел. 

Но преди това ги изпревариха сините папагали  и избраха един бизнес- папагал. Той хвърчеше в различни гори и градеше на разни животни къщи . Но мина не мина време и го повикаха в областната гора, та там пък го определиха да хвърчи за трона от АБВ папагалите. И от тук започна бърканицата. АБВ папагалите открай време си бяха червени, а общинските папагали, които смятаха, че бизнес- папагалът има шанс, бяха сини. Ами сега?

  • Не виждате ли, че искат да попречат на червената  папагалка да седне на трона? – цвърчаха някои животни.

А в това време русата гълъбица, която пък беше претендентка за трона за втори път от гербаджийските папагали и  беше седяла четири години на горския трон, песни пеееше, храна раздаваше, хоро играеше в собственото си гнездо.

  • Не става работата с песни – лаеше хъскито, който беше председател на горския съвет, но се сговориха червените и гербаджийските папагали и го изхвърлиха. Сега беше само съветник, но много искаше да седне на горския трон. – Тя, русата гълъбица много добре знае кога хвърча грешно и какви бели направи в общинската гора – продължи да лае хъскито, готов да скокне и да схруска русата гълъбица.

Зелените папагали мълчаха. Вълкът не знаеше какво да прави. Рунтавата катерица хем и се искаше да продължи да управлява общинската гора, хем сама разбираше, че шансове няма. Но не го оправяше, за да знае вълкът в каква посока да извие зелените папагали. Само виеше, че червен папагал на този общински трон няма да седне.

     Така хвърчаха папагалите в общинската гора, които още веднъж показаха, че заселените тук животни и птици все не се разбират, все кусури търсят, все другия им виновен...Така стана и когато трябваше да избират общинска горска комисия, която да проведе изборите за господар на трона и  за горски съвет. Първо се събраха не в определения ден. Решила рунтавата катерица, изпратила писма до предводителите на ятата и сменила деня. Пристигнали кой крив, кой запотен, седнали и червеният козел изревал, че бил се разбрал с гербаджийския предводител на папагалите секретарят на тази комисия да бъде червен. Че като викна шведският  папагал, че  като  му кресна: как така ще се разбирате, когато има среща на всички предводители на ята?

  • Ние искаме секретарското място и предлагаме черната пантера. Най – подходящото животно за това! – каза  шведският  папагал.

Настана неразбория и до решение не се стигна. А в тъмни доби черната пантера се разтича по съседните гори, подуши това - онова, което му трябваше, замина в централната комисия и уреди демократичните  сини папагали от друго ято да имат животно в комисията. Големият мечок беше доволен от решението, защото то беше в полза на ятото на папагалите на шведския, хъските ръмжеше, та  гората се тресеше, червените креснаха, че всичко се обърка, а сините папагали не заспаха цяла нощ. Черната пантера се излежаваше под едно дебело дърво, потриваше мустаците си и гледаше бърканицата около него. Остави животните и птиците да си блъскат главите защо червените и гербажийските папагали са се сговорили, няма ли да се сговорят и на изборите единият кандидат да е кмет, а загубилият – заместник- кмет и кой ще се навре да стане секретар, и как бизнес- папагалът на синьо-червените папагали ще бъде номер едно в листата на калинката. 

               ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                                                  ИРИНА КИРИЛОВА

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Ей, бре!
26 Август, 2019 | 13:51
Напиши отговор
Оценка: +14
Вярно ли и е рунтава катерицата ? Ми тя от Червената книга бе! Изчезва вид.
Анонимен
#2 от Величка
26 Август, 2019 | 19:03
Напиши отговор
Оценка: +18
Време беше да се появи тази басня. То все са били избори, но като тези не е имало. Схеми, сговори, задруги, завери и какво ли не още стават в нашата община. А в центъра клюкари, които се чудят какво да измислят, за да подведат наивните. И гълъбици, и червени папагалки, и хъскита, и бизнес- папагали - всички са се втурнали напред към втори тур. А чакайте да мине първият, де! Всеки с големи претенции, да им се чудиш на умовете. Я идете при Пирянков да го питате как се става кмет почти два пъти. Защото втория път гълъбицата му изяде сто гласа с циганите на Красново, които отидоха да гласуват след 9 вечерта срещу.... Та какво има на този кметски стол, та толкова стремежи, толкова, алчност, толкова омраза, за да го заемете? Я минете през гробищата и вижте къде ще отидем всички и колко ни трябва за там!
Анонимен
#3 от Любопитната сврака
27 Август, 2019 | 16:45
Напиши отговор
Оценка: +13
Голям събор организира кмета на Красново. Па се напнаха животни и птици от цялата гора да слушат оркестър "Млади тракийци" и как пеят Биляна и Христо Косашки. Ядоха, пиха и се веселиха. И започна надпреварата кой да води хорото. Русата гълъбица, червената папагалка и катерицата бяха мераклии. Един пчелар стоеше настрана и казваше на едно високо животно до него: "Мале, то много смешна работа стана! Две птици и една скокливка, дето искат да седнат на трона, да се надпреварват кой да води хорото с байряка." Няма как, изредиха се и трите. Избори идат, нека ги видят животните и птиците на Красново, та да знаят коя как играе. Ей, къде летяхте и скачахте четири години, та сега ви видяхме? - попита хитрата сврака.
Анонимен
#4 от АК 47
29 Август, 2019 | 08:59
Напиши отговор
Оценка: +6
Сега очакваме и бат Велко да се кандидатира,за да бъде пълен горския цирк!Накрая ще трябва да дойде горския и да ги изгони всички от общинската гора!
Анонимен
#5 от Горския
29 Август, 2019 | 13:07
Напиши отговор
Оценка: +2
Точно така
Анонимен
#6 от ЧЕСТИТ ХОСПИС
30 Август, 2019 | 09:23
Напиши отговор
Оценка: -4  +5
Кукувицата от Миромир. Искам поликлиниката. Ще правя хоспис.Ще изгоня, лекари, социални, здравни. Ще дам сградата на католическата църква за хоспис.. Католичка и Комунистка. Такова животно няма.
Анонимен
#7 от не може да бъде
30 Август, 2019 | 14:54
Напиши отговор
Оценка: +2
Ама, сериозно ли !?
Анонимен
#8 от Кирилова
30 Август, 2019 | 19:49
Напиши отговор
Оценка: +9
По повод на написаното от коментатор номер 6 се свързах с председателката на Общинския съвет от Миромир - Ива Вълчева и тя категорично отказа да е давала изявления, свързани с Общинския медицински център. Затова аз моля всички, които са наши читатели, да бъдат по- искрени и толерантни в изразяването си, независимо кой е кандидат кмет. Нека се явят, пък вие ще решите кой ще победи, но не очерняйте никой, за да останем на висота. Благодаря!
Анонимен
#9 от До Кирилова
30 Август, 2019 | 20:38
Напиши отговор
Оценка: +3
Попитайте Ангелина Пашова как я тормози управителя които е протеже на Вълчева и заявява че дружеството е частно и че има подкрепата на общината
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.