Храни, които гонят депресията!

15 Март, 2016
0 коментара

Ако стресът и умората се натрупат, често започват да се наблюдават и първите признаци на депресия. Как можем да си помогнем?

Има много полезни храни и напитки, чиито съставки са доказали във времето, че могат да намалят тревожността и появата на депресия.

Това са сладките картофи, които са са изключително богати на витамин В6. Ниските нива на витамина се свързват със симптомите на депресия и умора.

Същото важи и за спанака – зелените листа са богати на желязо, триптофан и фолиева киселина. Серотонинът е невротрансмитер, който ни помага да се чувстваме щастливи. Триптофанът съдържащ се в спанака, може да помогне по естествен път да повишим нивата на серотонин и да се чувстваме по-добре. От друга страна фолиевата киселина също спомага за повишаване нивата на серотонин в мозъка.

Ако се чувствате уморени и подтиснати яжте кашу и орехи. Ядките са полезни и ни помагат да поддържаме добра фигура. Кашуто съдържа триптофан, който отново спомага за повишаване на доброто настроение, стимулирайки отделянето на серотонин. Орехите пък са добър източник на мононенаситени мазнини, полезни за здравето на сърцето, както и на протеини.

Но когато става въпрос за намаляване на симптомите свързани с депресията, орехите са едни от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Тези киселини подкрепят цялостното здраве на мозъка. Същото важи и за авокадото.

От напитките най-полезен е зеленият чай – той е богат източник на антиоксиданти. Консумацията му има редица ползи за здравето, но една аминокиселина известна като теанин, може да намали риска от появата на депресия.

https://lifestyle.bg

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.