В момента сме свидетели на безпрецедентна суша и задаваща се водна криза на територията на страната, както и критично ниско ниво на голяма част от язовирите

14 Октомври, 2020
0 коментара

Уважаеми колеги, Възраждане със запитване към кметове и областни управители за опазване на горския фонд 

 В момента сме свидетели на безпрецедентна суша и задаваща се водна криза на територията на страната, както и критично ниско ниво на голяма част от язовирите. 

Промишленият дърводобив, незаконната и неправомерната сеч водят до ерозия, а ерозията до суша и недостиг на вода. 

 Поради това Възраждане отправи запитване към областните управители на няколко области относно: 

 - Правят ли се проверки на горите в поверената им област за незаконни сечища? 

Колко такива са открити за периода, в който длъжността заема съответния областен управител?

 - Направен ли е статистически анализ какъв е процентът на обезлесяване в горите, намиращи се на територията на поверената им област? 

 - В случай на констатирано обезлесяване какви мерки са предприети за справяне с проблема в района? 

 Запитвания са отправени към Областните управители на Стара Загора, Сливен и Бургас. 

Областният координатор на Възраждане Хасково внесе жалба към Държавно горско стопанство Кърджали за недопустима сеч в село Белица, община Любимец. Възраждане Варна внесе жалба към Държавно горско стопанство Варна за недопустима сеч в курортен комплекс Камчия. Общинските съветници от групата на Възраждане Варна внесоха и предложение към Община Варна за налагане на мораториум на сечта за 20 години. 

 Към момента общините са бенефициент по все още отворената за кандидатстване процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програмата за развитие на селските райони. 

 Процедурата осигурява подкрепа за проекти, които допринасят за постигане на целите на подмярка 8.1, а именно увеличаване на лесистостта в равнинните райони, ограничаване на ерозията и запазване на качеството на земите, подобряване на водния баланс и адаптиране към промените в климата. 

 Според приложение 10 към условията за кандидатстване по Мярка 8 „Инвестиции в развитието на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ и земите в посочените области има терени с висок риск от ерозионни процеси. 

 Крайният срок за подаване на предложенията по гореспоменатата мярка е 16 октомври 2020 г. 

В случай, че някоя от Общините кандидатства по програмата, Възраждане ще подпомогне с доброволчески труд засаждането на дърветата и залесяването, стига да бъдем информирани за нуждата от помощта ни. 

 До края на седмицата запитването ще бъде отправено към областните управители на още няколко области в страната. 

       За повече информация: 0889 94 79 77 - Георги Георгиев - зам. председател на Възраждане

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.