Уникална тракийска шлем-маска върната в музея в Пловдив 20 години след кражбата й

02 Май, 2017
0 коментара

Уникална тракийска шлем-маска се върна в музея в Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Уникална тракийска шлем-маска, датирана от I в. сл.Хр., се върна в експозицията на Археологическия музей в Пловдив 20 години, след като беше открадната.

В далечната 1995 година, в една неделна обедна почивка на музея, само за три минути в сградата влизат двама въоръжени мъже, удрят пазача, с обувката му чупят витрината и задигат единствено този експонат. На една ръка разстояние от него е имало 600 златни монети, но нищо от тях не е взето.

ДАНС все още разплита международния канал, по който тя е изнесена, но очевидно става дума за конкретна поръчка. В света са запазени три такива маски, като другите две са в Италия и Франция, но тази е най-красивата от всички, уточнява директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. За цената й може да се спори, но, съдейки по аналогичните експонати, предлагани на търгове, тя варира между два и три милиона евро.

Шлем- маската е принадлежала на знатен тракиец и е открита при археологически разкопки на могила на мястото, където по-късно е построена пивоварната "Каменица". Така се е наричало и едно от загубените тепета на Пловдив. Откритието е направено през 1905 година от тогавашния директор на библиотеката и музея Борис Дякович. За високото положение на погребания мъж археолозите съдят и по качеството на останалите находки в гробницата, изложени в отделна витрина в музея.

Шлем- маската е изработена от желязо със сребърно покритие. С нейното връщане в експозицията Археологическият музей в Пловдив обогатява колекцията си от тракийски съкровища и я превръща в една от най-богатите в света. Маската е реставрирана от Милица Илиева и е представена в целия си блясък. /БГНЕС

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=4209

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.