Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута

08 Февруари, 2020
0 коментара

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута. Това заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той остро разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на страната ни към валутния механизъм, който предхожда еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори само при условие, че съотношението лев – евро се запази до влизането ни в еврозоната.

По думи на Ханке това е много опасно.

Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират, категоричен бе той.

Ханке поясни, че става въпрос за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос, заключи той.

Според него е възможно да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

Горанов не иска да избързва, притеснен е за репутацията на страната, ако не ни приемат

Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега, анализира Ханке.

Той предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на страната ни и отново подчерта, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

По негови думи не е необходимо левът да бъде заменен при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда България практически се ползвала от позитивите на еврозоната.

                                                                                                     https://svobodnoslovo.eu/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.