Ръководството на БНБ си раздало 1 000 000 заплати и бонуси за 2014 година!

22 Януари, 2016
0 коментара

Ръководството на БНБ е получило 1 млн. лв. под формата на заплати и бонуси за 2014 г., в която фалира КТБ.

Това стана ясно от данни, цитирани в предаването "Здравей, България" по Нова ТВ от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

От БНБ все още отказват да съобщят каква е била заплатата на вече бившия гуверньор на централната банка Иван Искров.

"На 16 септември 2015 г. питахме БНБ какви са заплатите. Те ни отговориха, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало такова съгласие. 

А разликата между старото и ново ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация”, обясни Мартин Димитров, който е един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията колко е заплатата на управителя на БНБ.

По думите му в момента управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет – 3500 лв.

"След като заведохме дело за достъп до информация във Върховния административен съд (ВАС), получихме писмо от БНБ. За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров”, обясни още Мартин Димитров.

По думите му до момента е ясно, че в БНБ за първото полугодие на 2014 г. са изразходвани за заплати и бонуси 557 хил. лв., а за второто полугодие тази сума е намаляла до 440 000 лв. 

"След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло”, коментира Димитров.

По думите му е абсурдно служители в институция да имат право сами да определят заплатите си

Запитан кой е контролиращият орган относно тези бонуси, депутатът от Реформаторския блок заяви, че това е Сметната палата.

Димитров поясни, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти на председателят на НС, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.

"КЗК също не са ни дали никакъв отговор. Оттам не ни дават отговор за бонусите, защото това били лични данни. Само че, ако ни ги дадат по категории служители, това престават да бъдат лични данни”, поясни Мартин Димитров.

 https://utroruse.com

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.