Проект за музей „Дом паметник на Райна Княгиня“ в София

09 Февруари, 2020
0 коментара

Проект за създаване на музей „Дом паметник на Райна Княгиня“ в София

Райна Княгиня е една от най-известните българки, жена, историческа личност останала в историята ни. Родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище (почива на 29 юли 1917 г. В София, на 61 години). Става известна с ушиването на знамето на Панагюрския революционен окръг в Априлското въстание (по това вереме тя е едва на 20 години). Бенковски лично я заставя да го изработи. По това време тя не е имала никакво отношение към подготовката на въстанието. Когато той отправя тази заръка към нея, пред присъстващите на тайното събрание в Панагюрище, през март 1876 г., девойката има две тревоги – дали родителите ѝ ще й разрешат да ушие знамето ѝ как би трябвало да изглежда то:

Но се боя, че не ще съумея да направя това както трябва, понеже никога не съм виждала българско знаме.

Не само тя не е виждала българско знаме, но и поколения българи преди нея, тъй като към въпросния момент България не съществува като държава, а се намира под чужда власт почти пет века. И така шиенето на знамето се осъществява тайно, в къщата на Нейчови и младото момиче го изработва от март до началото на въстанието през април 1876 г.

Истинското ѝ име е Райка Попгеоргиева Футекова, но впечатлен от работата ѝ, Бенковски ѝ дава прозвището Райна Княгиня, взето от героиня на Добри Войников. Именно с това име тя остава и в българската история. Учителка по професия, революционерка по душа и акушерка по призвание – това са само част от качествата и уменията на знаменитата българка. Райна Княгиня дава не само един от символите на Априлското въстание, но и четирима сина, които стават военни и се отличават с храбростта си при войните за национално обединение.

Към това трябва да прибавим и други малко известни факти от живота на тази бележита българка:

 • Първата дипломирана българска акушерка.

 • Поддържа близки връзки с Венета, вдовицата на Христо Ботев.

 • В нейна чест е кръстен един от ледените върхове на Антарктида.

 • Най-големият ѝ син Иван участва в три войни (5 медала за храброст).

 • Вторият ѝ син е машинист на торпедоносеца „Дръзки“ и се проявява в торпилирането на турския крайцер „Хамидие“.

 • Третият ѝ син Владимир участва в три войни (3 медала за храброст).

 • Четвъртият ѝ син участва в Пръвата световна война и в превземането на Тутракан.

От няколко години ИСИХ (Института на Свободните Изследователи „Хистореон”), заедно със Столична Община, район Сердика и Родовия комитет „Райна Княгиня” работят по проект за „Консервация, реставрация и експониране” на къщата на Райна Княгиня, находяща се в София, ул. „Софроний Врачански” 119.

Обектът, който е предвиден в проекта за Дом Паметник на Райна Княгиня, е къщата построена от самата Райна Княгиня в София, в някогашния квартал на „Поборище“, днес ул. Софроний Врачански 119, където тя е живяла със семейството си след Освобождението.

Днешното състояние на къщата на Райна Княгиня

Цели на проекта:

 • Да се отдаде дължимата почит на Българската Героиня и Мъченица с едно цялостно представяне на живота ѝ с неговия всестранен принос и жертвоготовност, както и на дейността и приноса на нейното семейство и обкръжаващите я личности. По този начин да се създаде за поколенията цялостен и завършен образ на Райна Княгиня, която е известна единствено с подвига си в Априлското въстание.

 • Да се запълни една празнина в Музейното и Читалищно дело в София и прилежащите ѝ околности, известни като „шопски“, като се предстви цялостно живота на хората в него, в неговата многообразност и оригиналност. По този начин, за поколенията да бъде показан приноса на района в исторически, духовен, културен (изкуство, занаяти, музикален фолклор, етнография) и битов план в общо-българското оцеляване и развитие.

 • На базата на научна библиотека да се създаде един център на знанието и независимата експертиза, който да послужи и като образователен, и като изследователски и аналитичен инструмент в полза на обществено-политическото развитие на България.

Предвидени експозиции:

 • Първи етаж – Музейна експозиция, отнасяща се до семейството на Райна Княгиня и генерал Васил Дипчев (нейния съпруг) и техните синове. Всичко, което е съхранено като семейни реликви и спомени от техните внуци, правнуци и родственици ще бъде предоставено на музея. Към тази колекция ще се добавят и предмети от регионалния музей в Панагюрище и от НИМ (Националния исторически музей).

 • Втори етаж – Музейна експозиция, посветена на шопския регион, който е обхванат от Витоша, Люлин, Стара Планина, Вакарелските възвишения със селища намиращи се в тези масиви. Този район има изключително древна и богата история и култура (десетки манастири, руини, черкви и т.н.). Акцент на експозицията може да бъде уникалният труд на проф. д-р. Джералд Меснер, който е първият (за съжаление, все още единствен) изследовател на шопската диафония, в частност бистришкия фолклор. В рамките на проекта ще се изследва и систематизира съществуващия огромен автентичен фолклорен материал – песни, приказки, обичаи, филми, книги и всичко свързано с шопите.

 • Трети етаж – Помещава библиотеката на ИСИХ, както и неговия административен, научно-изследователски и образователен отдели. Библиотеката ще включва няколко частни колекции от България и чужбина, дарени на ИСИХ, които ще бъдат обединени и дигитализирани с цел да се получи достъпна научна и образователна информационна система. Там ще се провеждат индивидуални обучения, лекции и организационни мероприятия.

 • Дворно пространство – Ще представлява изложбено пространство, в което ще се излагат постоянни и временни експозиции с художествено, научно и/или историческо съдържание. Предвижда се паметник на Райна Княгиня и паметни плочи и/или бюстове на заслужили членове на семейството ѝ и на Поборници, живели в района.

Кратко представяне на ИСИХ:

ИСИХ е специализиран научен институт, създаден от група български учени от Лондон и Великобритания с цел да привлича учени, работещи в чужбина и България, да търси сътрудничество с БАН, висшите училища, институти и държавни образователни институции на теми от исторически и обществен характер.

Досега, ИСИХ вече е вложил в различни дейности по проекта средства, събрани от  неговите членове, в размер на повече от 60000 лв. Направени са допълнителни материални дарения за предвижданите експозиции в размер на няколко десетки хил. лева. Получени са всички съгласувателни документи и разрешения от институциите и Столична община.

Институтът изчерпа своите ресурси за продължаване на проекта, който по прогнозна стойност ще струва 402038,025 лв. Затова ИСИХ реши да проведе дарителска кампания отворена към обществеността, като за тази цел е отворена целева дарителска сметка (виж по-долу). Със събраните средства ИСИХ ще реставрира и ще превърне в музей къщата на бележитата българка.

Драги сънародници, призоваваме всеки българин, който обича, тачи и милее за майка България да подкрепи каузата, за да завършим успешно започнатото дело и да оставим на бъдещите поколения достоен спомен за една от българските свети мъченици. Помощта може да се изрази посредством реклама (разпространение на информация за кампанията) и/или да се дарят средства на посочената по-долу сметка. Всеки дарил сума надхвърляща 100 лв. ще получи почетна грамота и ще бъде вписан в книгата на дарителите, която ще бъде съхранена в бъдещия музей.

Дарителска сметка:

Банка: International ASSET BANK
Име: Институт на Свободните Изследователи Хистореон
Булстат: 0131016377
IBAN: BG72 IABG 8098 5000 8683 01
BIC: IABGBGSF
Основание за дарение: Райна или Raina

За контакти:

ИНСТИТУТ на СВОБОДНИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ „ХИСТОРЕОН”(ИСИХ)                                                    

ул. „Цар Иван Асен Втори” 17Б, София
тел.: 0878601278
е-поща: historeon@abv.bg
Председател: Димитър Димитров

---------------------------------------

Използвани в статията източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Райна_Княгиня

https://www.chr.bg/istorii/lichnosti/loshite-momicheta-na-istoriyata-rajna-knyaginya-nezhnoto-ime-na-aprilskoto-vastanie/

ЕТИКЕТИ:

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.